Ouderen met fysieke beperkingen bewegen onvoldoende

Wederom een nieuwsbericht over de voordelen van bewegen. Deze keer afkomstig van de Hersenstichting. Volgens de Hersenstichting beweegt meer dan 60% van de Nederlandse 65-plussers met een chronische aandoening en een fysieke beperking onvoldoende. De cognitieve functies -als bijvoorbeeld het geheugen en de concentratie- hebben veel belang bewegen, dat wisten we al. Helaas is het voor ouderen fysiek gezien, niet altijd mogelijk om goed te kunnen bewegen. Professionele begeleiding is daarom erg belangrijk. Binnenkort zal de Open Universiteit in samenwerking met de Hersenstichting, een vierjarig onderzoek starten naar de effecten van bewegen en het cognitief functioneren van ouderen met een bewegingsbeperking.

Momenteel zijn er in ons land al onderzoeken gaande naar de invloed van specifieke vormen van beweegtraining op het verminderen van de cognitieve achteruitgang bij ouderen met een milde vorm van dementie,  of een verhoogd risico op dementie. Dit geldt echter niet voor ouderen die geestelijk nog gezond zijn, maar moeilijk kunnen bewegen.

Relatief grote groep

Dr. Loes van Herten, van de Hersenstichting: “We kozen voor deze doelgroep, omdat deze tot nu toe nog nauwelijks is bestudeerd, terwijl dit een relatief grote groep betreft in Nederland. Zij kunnen mogelijk ook positieve effecten ondervinden van specifieke vormen van bewegen op hun cognitief functioneren. Daarnaast kunnen de resultaten die gevonden worden bij deze groep ook vertaald worden naar andere groepen ouderen.


Seniorenfitness bij GoFysio                 Kenniscentrum beweging, preventie en gezondheid

GoFysio heeft een fitnessprogramma ontwikkeld dat specifiek op senioren is afgestemd. Seniorenfitness is een trainingsprogramma dat bestaat uit conditietraining en afwisselende oefeningen, toegespitst op ieders’ wensen en mogelijkheden. Dit gebeurt uiteraard onder professionele begeleiding van één van onze fysiotherapeuten. Mocht u erg graag willen bewegen, maar denkt u dit niet te kunnen vanwege gezondheidsproblemen? Ook dan heeft GoFysio heel veel mogelijkheden en verschillende beweegprogramma’s.Wellicht kunnen wij in overleg met u, een programma samenstellen waardoor u weer plezier beleeft aan bewegen en zich fitter en zekerder voelt!

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.