1 juli 2016: Dag van de houding

Op iedere eerste dag van de maand juli schenken oefentherapeuten extra aandacht aan onze houding. Bewegen doen we de hele dag door, al dan niet bewust. Ieder heeft zo zijn eigen manier van lopen, staan, bukken, opstaan, tillen, enz. We nemen ook allemaal onze eigen houding aan. We voelen ons er het beste bij en raken er aan gewend. Maar soms is protesteert het lichaam naar verloop van tijd. Er is iets mis met deze houding of met deze manier van bewegen. Klachten aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder steken de kop op.

 

kenniscentrum-arbeid

Een ontspannen beeldschermwerkplek

Veel mensen brengen veel tijd zittend achter de computer door, hetzij voor werk, het zij voor privédoeleinden. Maar wat is eigenlijk de beste ‘beeldschermwerk houding’?

 

Een verkeerde houding tijdens het werken met een beeldscherm kan leiden tot gezondheidsklachten als hoofdpijn, nekpijn, klachten aan de pols, arm en rug of oogklachten. De kans op KANS/RSI (gezondheidsklachten die betrekking hebben op de nek, bovenrug, schouders, armen, ellebogen, polsen en/of handen). Wanneer u regelmatig of langdurig last heeft van pijn, tintelingen, een doof gevoel en/of stijfheid, is het kwaad vaak al geschied. Vaak zijn de klachten van dien aard dat het verrichten van bepaalde handelingen of activiteiten onmogelijk is.

Het is belangrijk om een werkplek te creëren waar u zo ontspannen mogelijk kunt werken. Let hierbij op de hoogte van het bureau, de afstelling van de bureaustoel, de kijkhoogte- en afstand m.b.t. het beeldscherm, de plaats van toetsenbord en muis, de hoeveelheid daglicht en de plek van eventuele lampen of andere verlichting. Stel uw beeldscherm af wanneer u recht voor het scherm zit. De bovenkant van het scherm staat hierbij op ooghoogte. De kijkafstand van het beeldscherm is 50 tot 70 centimeter.

Stem de hoogte van uw stoel allereerst op uw lichaamslengte af. De knieën maken hierbij een hoek van 90 graden en de voeten staan plat op de grond. De knieholten blijven vrij, terwijl de onderrug wordt ondersteund. De armleggers van een bureaustoel dienen zodanig ingesteld te zijn, dat u armen in een hoek van 90 graden op de armleggers rusten. Laat de onderarmen rusten op de armleggers en let op dat de schouders niet omhoog worden geduwd. Zorg ervoor dat het werkblad op de dezelfde hoogte van de armleggers staat. (De armlegger mag tot 2 cm boven het werkblad komen).

De hand en de pols dienen zo veel mogelijk in een neutrale stand te worden gehouden. Probeer de hand niet te sterk naar binnen of naar buiten te draaien en trek deze niet op tijdens het hanteren van de muis en/of het typen. Wissel het gebruik van de muis en sneltoetsen af.

Tenslotte:

  • Ga niet onderuitgezakt in uw bureaustoel zitten.
  • Houd uw schouders ontspannen.
  • Neem rust en beweeg tussendoor, indien u meer dan twee uur achter elkaar op een computer moet werken. (Wissel de beeldschermwerkzaamheden regelmatig af met andere taken).

Geschreven door : Dorothy Looman
Bronnen: Kompas Veiligheidsgroep, De Kantoorvakhandel                      

 

Nu ook bij GoFysio: Oefentherapie Mensendieck/Cesar

Om een andere houding aan te kunnen nemen is het o.a. nodig om de spieren op de juiste manier te trainen. Onze oefentherapeut helpt u hierbij!

Binnenkort meer informatie op onze website en Facebook pagina!

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.