Bewegen, ook bevorderlijk voor opslaan ‘nieuwe kennis’

Nóg een reden om vooral in beweging te blijven: Het beter kunnen onthouden van ‘nieuwe kennis’. Het beste is om na het leerproces eerst een aantal uur te wachten en daarna een tijdje intensief te bewegen.

Althans, als we de onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen mogen geloven.

Zij lieten ruim zeventig mensen op een computerscherm plaatjes zien, waarvan ze de locatie moesten onthouden. Vervolgens werden de deelnemers in drie groepen verdeeld.

Hersenactiviteit

De eerste groep ging meteen na de opdracht een half uur intensief fietsen. Groep nummer twee deed hetzelfde, maar dan vier uur later. De derde groep sportte helemaal niet.

Twee dagen later werd door middel van een MRI-scanner bekeken wat de deelnemers precies onthouden hadden. Ook werd de hersenactiviteit van iedere persoon bestudeerd.

De resultaten van de test wezen uit dat er tussen de groep die meteen ging fietsen en de groep die niet bewoog, geen noemenswaardig verschil zat. Echter, de groep die na vier uur ging fietsen, scoorde aanzienlijk beter op de geheugentest. Opvallend was een duidelijker patroon van hersenactiviteit in bijvoorbeeld de hippocampus, de plek in de hersenen waar nieuwe kennis wordt opgeslagen.

“Zowel de geheugentest als de onderliggende hersenactiviteit wijst dus op een betere geheugenopslag als je vier uur na het leren een tijdje fysiek bezig bent“, aldus een onderzoeker.

Dopamine en noradrenaline

Voor het opnemen van informatie spelen stoffen als dopamine en noradrenaline een rol. Beide zijn stoffen die tijdens het sporten worden aangemaakt. Reden voor de wetenschappers om te onderzoeken of lichaamsbeweging helpt bij het opslaan van kennis.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bronnen: Gezondheidsnet/ Nu.nl

 

GoFysio

Met diverse beweegprogramma’s  biedt GoFysio de mogelijkheid om onder professionele en individuele begeleiding te bewegen. U bent bij ons van harte welkom!

 

hardloopclinic hardlopen

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.