Risico’s depressie kinderen met obesitas groot

Kinderen met een ernstige vorm van obesitas zijn minder favoriet bij kinderen van hun eigen leeftijd. Omdat zij regelmatig gepest worden trekken ze zich op sociaal vlak vaak terug, waardoor er op jonge leeftijd al tekenen van depressie te zien zijn. In Amerika deed men hier onderzoek naar.

1.164 Kinderen van 29 verschillende scholen uit de staat Oklahoma deden mee aan het onderzoek. Zij zaten allemaal in het eerste jaar van de basisschool. De onderzoekers namen het sociale en emotionele leven van kinderen met obesitas onder de loep. (Het percentage van de kinderen met obesitas lag in de verschillende steden tussen 28 en 41).

Depressies

Duidelijk kon worden vastgesteld dat hoe meer overgewicht de kinderen hadden, hoe meer sociale problemen zij ervoeren. Zo hadden bijvoorbeeld kinderen met ernstige obesitas meer last van pesterijen dan kinderen met ‘een beetje’ overgewicht. Dit was tevens zichtbaar in de ernst van depressiesymptomen bij beide groepen.

De onderzoekers vrezen voor een toename van de gewichtsproblemen op de lange termijn. Kinderen zouden juist meer gaan eten om zo met de emotionele pijn van afwijzing om te kunnen gaan. “Kinderen die worden buitengesloten, zoals het geval is met de kinderen met ernstig overgewicht in onze studie, lijden daar veel onder. Ze hebben last van eenzaamheid, depressie en agressie”, aldus een woordvoerder.

De wetenschappers zijn van mening dat deze problematiek tussen kinderen op jonge leeftijd aangepakt zou moeten worden. Volgens hen is de kans namelijk groot dat deze kinderen op latere leeftijd gaan spijbelen, of zelfs zullen stoppen met school.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

 

Kinderfysiotherapie

GoFysio geeft ook kinderen professionele begeleiding. Tijdens het programma Fit, Fun & Food (FFF), werkt uw kind samen met de kinderfysiotherapeut, de diëtist en eventueel een psycholoog, op een leuke en afwisselende manier aan fitheid en gewicht.

Naast het FFF programma is ons team kinderfysiotherapie gespecialiseerd in het revalideren, begeleiden en behandelen van baby’s en kinderen van 0 tot 18 jaar.

Voor vragen, advies en informatie verwijzen wij u graag naar onze website voor kinderfysiotherapie.

 

fit_fun_food_overgewicht3

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.