RIVM: Stijging obesitas op jongere leeftijd

Gezondheidsproblemen als obesitas en hoge bloeddruk komen steeds vaker voor. De leeftijdscategorie van deze patiënten is opvallend te noemen. Zo’n 15 % van de veertigers lijdt aan obesitas! Vergeleken met eind jaren tachtig is dit een stijging van ongeveer 7%.

Hart- en vaatziekten

Een recent onderzoek wees uit dat ruim 80% van alle hart- en vaatziekten te wijten is aan ongunstige niveaus van bloeddruk, cholesterol, gewicht en aan roken. Het onderzoek betrof mannen en vrouwen tussen de 20 en 60 jaar en werd in samenwerking met het Julius Centrum van het UMC Utrecht, verricht. Gedurende een periode van 21 jaar werden mensen tussen de 20 en 60 jaar gevolgd. De veranderingen in leefstijl tijdens deze periode en belangrijke risicofactoren wat betreft hart- en vaatziekten, werden onder de loep genomen.

Uit de resultaten bleek dat er vergeleken bij de generatie ervoor, bij iedere nieuwe jongere generatie meer sprake was van overgewicht, obesitas en een hoge bloeddruk. Deze resultaten zijn zorgwekkend. Toekomstige generaties ouderen zullen hoogstwaarschijnlijk vaker- en vanaf jongere leeftijd overgewicht en/of obesitas krijgen. Ook het risico op diabetes zal groter worden.

Risicoprofielen

Deelnemers met een gunstig risicoprofiel (gezond gewicht, lage bloeddruk, laag cholesterol, niet roken) liepen volgens de statistieken aanzienlijk minder risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan het andere deel, die een ongunstig risicoprofiel hadden. Als deze getallen vertaald zouden worden naar de gehele Nederlandse bevolking, dan zou 86% van de gevallen van hart- en vaatziekten te wijten zijn aan ongunstige risicoprofielen.

Preventie en coaching

“Er is nog veel verbetering in de volksgezondheid mogelijk, mits meer volwassenen een gunstig risicoprofiel vol weten te houden”, aldus de wetenschappers. Lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn dé sleutels tot een goede gezondheid. Een woordvoerder: “Dit kan het beste bereikt worden met preventieve strategieën die gunstige veranderingen in zowel de omgeving als het gedrag van mensen teweegbrengen.”

Bij GoFysio vindt u alle sleutels die u nodig heeft: Verschillende beweegprogramma’s die o.a. betrekking hebben op hart en vaatziekten, de juiste voeding en beweging en diabetes.

Wellicht kunnen wij u het type beweegprogramma waar u naar op zoek bent, aanbieden! GoFysio staat garant voor professionele en persoonlijke begeleiding tijdens de trainingen.

Samen met u gaan en staan we voor een goede gezondheid!

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                    Oefenzaal fysiotherapie
Bron: RIVM

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.