Fysieke training en Astma

Het onderzoeksteam aan de Concordia Universiteit van Montreal adviseert astmapatiënten om dagelijks minstens een half uur lang, fysiek actief te zijn. Dit zou hen helpen om de ademhalingsproblemen beter onder controle te houden.

Een woordvoerder van het team: “Het zou fantastisch zijn als de arts naast de klassieke medicatie, de astmapatiënten tevens stimuleert om te gaan bewegen”, aldus het team.

Bronchospasmen

Dit staat lijnrecht tegenover het advies dat astmapatiënten vroeger kregen. Lichamelijke inspanning werd hen destijds afgeraden, omdat men vreesde voor kortademigheid, of een astma-aanval. Het risico op bronchospasmen als gevolg van een inspanning is inderdaad aanwezig. Maar als de patiënt in kwestie vlak voor de inspanning zijn inhalator gebruikt en vervolgens voldoende tijd neemt om te herstellen, zouden er volgens de onderzoekers geen problemen moeten zijn.

“Er is geen enkele geldige reden om geen fysieke activiteit te doen”, vervolgen zij. “Integendeel zelfs; uit een enquête bij een duizendtal astmapatiënten blijkt dat diegene die regelmatig een fysieke inspanning doet, de symptomen dubbel zo goed onder controle heeft vergeleken met patiënten die nooit een fysieke activiteit doen”. Een half uur per dag wandelen, fietsen, fitness, yoga of zwemmen, zou volgens hen al voldoende zijn.

Fysiotherapie

Uiteraard is het van groot belang dat u uw lichamelijke conditie eerst met uw arts bespreekt. GoFysio kan u vervolgens op weg helpen. Wij beschikken over diverse beweegprogramma’s, waarin wij samen met u de optimale frequentie en intensiteit van het programma meten. Uiteraard rekening houdend met uw persoonlijke situatie en wensen!

 

Geschreven door: Dorothy Looman 
Bronnen: Fysionieuws.nl en Gezondheid.be                          kenniscentrum-oncologie                

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.