Na muisarm, Blackberry-rsi, sms-duim, ‘kantoorknie’, WhatsApp-vinger, WhatsApp-nek, ski-duim, nu ook tabletnek.
Er lijkt geen einde aan het rijtje te komen. Van deze 8 gewrichtsaandoeningen, zijn er maar liefst 7 te wijten aan een slechte houding (ten gevolge van het gebruik van mobiele apparatuur en/of pc’s).
Zorgwekkend is het stijgende aantal gevallen van nekklachten onder jongeren. Een ‘tabletnek’ ligt al gauw op de loer; kinderen zitten te vaak te lang aan één stuk door voorovergebogen boven hun tablet. Bovendien bewegen zij te weinig.
Verkeerde houding
Het komt steeds vaker voor dat jongeren vanwege een tabletnek onder behandeling zijn bij een chiropractor, een oefentherapeut en/of een fysiotherapeut. De meest recente cijfers van het Zorgkompas laten zelfs zien, dat 40% van de jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar met nek- en rugklachten kampt. De tablet en de smartphone spannen de kroon als we kijken naar de veroorzakers hiervan. Vooral kinderen zitten een groot deel van de dag in een verkeerde houding. “Het aantal uren dat zij (maar ook volwassenen!) met het hoofd naar beneden zitten, is schrikbarend toegenomen,” zegt orthopedisch chirurg Piet van Loon.
Eigenlijk horen kinderen de tablet of smartphone naar het gezicht te brengen, zodat het hoofd rechtop blijft. “Maar dat gebeurt helaas niet, kinderen laten hun hoofd voorover zakken. En dat heeft een enorme impact op de nekspieren”, zegt chiropractor Maurice Blom, “gemiddeld genomen, weegt een hoofd 5 kilo. Maar als we de kin op de borst hebben, is dit wel 27 kilo. Dat is veel te zwaar voor de spieren in onze nek.” De klachten onder de jongeren zijn verschillend. Sommigen hebben alleen last van hun nek, bij anderen straalt de pijn naar hun hoofd, armen of rug.
Begeleiding
Doordat zij een groot deel van de dag boven hun tablet of smartphone doorbrengen, spelen kinderen tegenwoordig minder buiten. Die slechte houding kan er toe leiden dat jongeren eerder slijtage aan de wervels krijgen. Of erger nog, een vergroeide rug.
Van Loon is van mening dat ouders tegenwoordig niet meer goed worden begeleid. “Baby’s liggen veel in een maxi cosi, worden weinig op de buik gelegd, zitten van jongs af aan achter de televisie en op school wordt te weinig op de houding gelet. Dat baart me ongelooflijk veel zorgen”, aldus de orthopedisch chirurg.
Advies van een oefentherapeut aan ouders: “Laat uw kinderen niet langer dan een half uur achter elkaar met een tablet werken/spelen. Zorg er in ieder geval voor dat ze daarna minstens 10 minuten iets anders doen. Kinderen moeten elke dag minstens 1 uur bewegen.”
Kinderfysiotherapie bij GoFysio
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
GoFysio Utrecht heeft een kenniscentrum ontwikkeld voor Kinderfysiotherapie. Uw kind is bij ons in goede handen en zal op een kindvriendelijke en professionele manier behandeld worden!
Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Ad.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s