Rugklachten? Bewegen is beter dan pijnstillers
Huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC, stelt op basis van recent onderzoek dat Paracetamol en NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, Wikipedia), weinig effectief blijken bij lage rugpijn. Het is volgens haar beter om te blijven bewegen, want dat is immers gezond en heeft geen nare bijwerkingen.
Pijnstillers
Rugklachten komen in ons land vooral voor in de leeftijdscategorie van 45 tot 64 jaar. Hoewel rugpijn in veel gevallen vanzelf over gaat, slikken veel mensen te veel pijnstillers. Het betreft zowel de gevallen acute, als chronische lage of hoge rugpijn waarvan de oorzaak onbekend is. “Van de 675 patiënten met rugpijn die ik gevolgd heb in de huisartsenpraktijken in Rotterdam en omstreken, slikt maar liefst 72 % van de 55-plussers pijnstillers. Van hen gebruikt bijna de helft paracetamol (49%) en meer dan de helft NSAID’s (57%) zoals ibuprofen of diclofenac. Maar ook zwaardere middelen zoals tramadol of morfine worden gebruikt door deze patiënten en tevens voorgeschreven door huisartsen. Na een half jaar slikt een derde van de ouderen deze pijnstillers nog steeds, terwijl ze nauwelijks helpen om de rugpijn te verminderen, maar wel nare bijwerkingen kunnen geven”, aldus Enthoven.
Net zo ‘effectief’ als een placebo…
Met ‘nare bijwerkingen’ refereert de medicus naar maagklachten en zelfs hartfalen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt, dat het effect van NSAID’s de pijn en fysieke beperkingen bij patiënten met chronische lage rugklachten, nauwelijks wegneemt. Volgens Enthoven zijn er zelfs aanwijzingen dat paracetamol bij acute lage rugpijn niet effectiever zou zijn dan een placebo…
Juist omdat NSAID’s weinig effect hebben, is het raadzaam om goed af te wegen of ze echt nodig zijn. Ouderen hebben namelijk meer kans op bijwerkingen van pijnstillers. Dit, omdat zij vaak ook andere onderliggende ziekten hebben of andere medicijnen gebruiken, waarmee een interactie zou kunnen optreden. De conclusie van Enthoven om vooral te blijven bewegen bij rugpijn, wordt over het algemeen met enthousiasme ontvangen. “Ondanks dat bewegen bij rugpijn lastig kan zijn, heeft het minder nadelen. Veel ouderen zijn bang om iets te forceren, maar uit de praktijk blijkt dat dit niet zo is en dat rugpijn meestal vanzelf weer over gaat”, aldus Enthoven.
Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Erasmus MC
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s