Meer over de ski-duim
Het wintersportseizoen nadert de eindstreep. De meeste wintersporters zijn weer thuis, al dan niet met een blessure… Maar liefst 61.000 Nederlanders lopen jaarlijks een wintersportblessure op.
De meest voorkomende letsels zijn, gescheurde of verrekte kniebanden, beenbreuken, schouderblessures en enkelbandletsels. Maar met een aandeel van 10%, is de ‘ski-duim’ koploper wat betreft de wintersportblessures.
Onhandig
Bij een val (met skistokken) bijvoorbeeld, klapt de duim met kracht naar buiten. Grote kans dat een verrekte of gescheurde gewrichtsband (MCP-I) hiervan het gevolg zal zijn. Een skiduim is pijnlijk, maar vooral zeer ‘onhandig’; we gebruiken onze duim vaker dan we eigenlijk beseffen!
Waaraan herken ik een ski-duim?
Pijn aan de binnenkant van uw duim en een instabiel gevoel, duiden vaak op een ski-duim. Dit kan gepaard gaan met een zwelling. Wanneer de band volledig is afgescheurd kan de duim ongebruikelijk ver naar buiten toe bewegen. Soms is een operatie noodzakelijk, maar in sommige gevallen is een aantal weken spalken voldoende. Uw fysiotherapeut zal u laten zien welke oefeningen u het beste kunt doen om kracht op te bouwen!
Voorkomen is beter dan genezen
Vanaf volgend winterseizoen zal de duimbeschermer verkrijgbaar zijn. Meer hierover, in ons nieuwsbericht van vorige week.
Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Fysionieuws.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s