Na muisarm, Blackberry-rsi, sms-duim, ‘kantoorknie’, WhatsApp-vinger, WhatsApp-nek, nu ook ski-duim.

De kop van dit artikel zal u wellicht bekend voorkomen. Dat klopt, al eerder schreven we een bericht onder een soortgelijke titel. We hebben er alleen een blessure aan toegevoegd, de ski-duim…

Jaarlijks lopen wereldwijd zo’n 150.000 tot 250.000 mensen een ski-duim op, na een val op de piste.
Hardloopschoenen

Veters strikken

Chirurg Casper Smit: “Het bandje aan de binnenkant van hun duim scheurt, of het botje waaraan dit bandje zit, breekt. Vervelend, want het bandje zorgt voor stabiliteit van de duim. Slachtoffers kunnen bijvoorbeeld geen veters strikken of sleutel omdraaien.” (Laat staan opereren…Red.). Drie jaar geleden overkwam het hem ook…

Omdat er nergens duimbeschermers te koop waren, ontwierp hij er zelf één. Tijdens dit lange ontwikkelingsproces werd hij bijgestaan door een industrieel ontwerper, leveranciers van skihandschoenen en vertegenwoordigers van skikledingmerken.

Volgend wintersportseizoen verkrijgbaar

De duimbeschermer is eind januari 2016 gepresenteerd tijdens de ISPO en zal vanaf het volgende wintersportseizoen overal verkrijgbaar zijn. Volgens Smit is het een ‘stevige en flexibele duimbeschermer die je draagt over je skihandschoen.’ “Waar een duim twee gewrichten heeft, telt mijn vinding twee scharnieren. Je kunt je duim dus gemakkelijk bewegen in een omhulsel dat tegen een flinke stoot kan”, aldus Smits.

Natuurlijk is de uitvinding niet per definitie bedoeld voor de wintersportvakantie. De ski-duim is een veelvoorkomende blessure bij keepers en wordt daarom ook wel ‘goal keepers thumb’ genoemd. Smit voegt toe: “Als minder mensen gips of een operatie nodig hebben om te herstellen van een ski-duim, betekent dit dat minder zorgkosten hoeven te worden gemaakt.”

Het volgende filmpje laat zien hoe de duimbeschermer u beschermt tijdens het vallen.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.