Blessurevrij hardlopen

Hardlopen is populair. Deze sport levert absoluut een positieve bijdrage aan onze gezondheid en ons welzijn. Maar het is tevens een blessuregevoelige sport, vooral als we er zonder professionele begeleiding, actief mee beginnen.

Sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper, en onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) dr. Maarten van der Worp, bestudeerde welke factoren het risico op het ontstaan van blessures bij hardlopen vergroten, en of dit zowel bij vrouwen als bij mannen hetzelfde is.

Risicofactoren vrouwen

Hij begon zijn onderzoek naar deze risicofactoren en de verdeling daarvan tussen de seksen, aan de hand van de literatuur. Vervolgens heeft bij 417 vrouwen die deelnamen aan de Nijmeegse Marikenloop (5 of 10 km) in 2013, gemeten welke kenmerken bij hen tot blessures leidden. Dat deed hij door hen 3 maanden lang te volgen. Uit de resultaten van deze metingen bleek dat eerdere blessures en te veel trainen de kans op een blessure vergroten.

Op basis van het onderzoek en uit preventief oogpunt, is het absoluut aan te bevelen om met gerichte oefeningen in combinatie met individuele hardloopbegeleiding, van start te gaan.

Hardloopschoenen

Een onderdeel van professionele begeleiding is de aanschaf van hardloopschoenen. Van der Worp: “Vaak wordt gedacht dat goede hardloopschoenen het belangrijkste zijn om blessures te voorkomen, maar uit mijn onderzoek blijkt dat andere factoren daarbij eerder een rol spelen. Het is beter om goed op te letten met de belasting van je lichaam. Laat je goed begeleiden door een sportcoach of een fysiotherapeut”.

De vestigingen van GoFysio in de regio Utrecht, bieden u deze gedetailleerde begeleiding. Neemt u een kijkje in ons kenniscentrum Running . Heeft u vragen? Bel ons gerust!

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                                 Hardlopende man verkleind
Bron: HAN/RU

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.