Depressie de baas

18 Januari jl. was het ‘Blue Monday’. De Britse psycholoog Cliff Arnall, heeft de derde maandag van het jaar uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen hebben het decembersalaris ‘opgeslorpt’ en het januarigeld is nog niet binnen. Vaak zijn goede voornemens alweer verbroken, is de vakantie nog lang niet in zicht en vallen de blauwe enveloppen weer op de deurmat. Buiten is het nog steeds donker, koud en nat.

 

Uitzichtloos

Circa 8% van de Nederlandse bevolking heeft last (gehad) van een depressie. Het lijken uitzichtloze perioden. Maar alle beetjes om er bovenop te komen, helpen. Wist u dat bewegen een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen of herstellen van een depressie? Dit is gebleken uit een, maar liefst 50-jaar durende studie.

Dat is niets nieuws”, zult u wellicht zeggen, “er zijn al zoveel onderzoeken geweest die dit beweren.” Het bijzondere aan dit onderzoek is echter, dat 11.000 mensen, allemaal geboren in dezelfde week in maart 1958, 50 jaar lang gevolgd zijn. Er werd gekeken of de deelnemers die gedurende hun volwassen jaren actief zijn geweest, minder depressieve symptomen vertoonden dan degenen die minder actief waren.

Vier maal in hun leven, op 23, 33, 42 en 50 jarige leeftijd, werd hen gevraagd om informatie te geven over hun fysieke activiteiten. Dit ging gepaard met een aantal standaardtesten waarbij depressieve symptomen zoals een depressieve stemming, vermoeidheid, prikkelbaarheid en angst, werden gemeten.

Nooit te oud

En ja, de resultaten logen er niet om. De deelnemers die meer bewogen, vertoonden minder depressieve symptomen. Tevens hadden de deelnemers die tussentijds actiever werden, minder depressieve klachten. Dat betekent dus dat meer bewegen op welke leeftijd dan ook (van niets naar drie keer per week, bijvoorbeeld), de kans op een depressie aanzienlijk verlaagt! .

Eén van de onderzoekers: “Onze studie suggereert dat mensen met depressieve klachten geholpen kunnen worden door beweging aan hun leven toe te voegen. ”

 

Herkent u zich hierin, maar heeft u moeite om te starten met bewegen of wordt u belemmerd door fysieke klachten? Onze professionele fysiotherapeuten helpen u graag! We kijken samen met u naar uw persoonlijke wensen en mogelijkheden!

Onze vestiging in Terwijde (Utrecht), biedt de mogelijkheid  om door een Psychosomatisch Fysiotherapeut behandeld te worden. Psychosomatische fysiotherapie richt zich op de behandeling van spanning – of stressgerelateerde klachten en chronische (onbegrepen) pijn- en vermoeidheidsklachten.

 

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                     pilates
Bron: Fysionieuws.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.