Spierkramp

Hoewel het geen actueel, maar een alom bekend onderwerp is, vinden we het toch belangrijk om er nog eens aandacht aan te besteden: spierkramp. Onder het hardlopen kramp in de hamstring, of tijdens een rit op de racefiets kramp in de kuit. Voor, tijdens, of na het sporten. Onderstaande punten over deze onplezierige aandoening zouden u best wel eens van dienst kunnen zijn.

1. Wat is spierkramp?

Wanneer spiervezels samentrekken en elkaar niet meer vanzelf loslaten ontstaan er spierkrampen. Kramp in de spier komt vaak voor en is vrijwel altijd onschuldig. (Bij steeds terugkerende kramp kan er echter ook iets anders aan de hand zijn en is het beter er even naar te laten kijken).

2. In welke lichaamsdelen bestaat de grootste kans op spierkramp?

In principe kunnen we overal kramp krijgen. Minder doorbloede plekken hebben over het algemeen echter meer kans op krampen dan goed doorbloede lichaamsdelen. Ook in de zwaarder belaste spiergroepen, de kuiten bijvoorbeeld, treedt sneller kramp op.

3. Hoe ontstaat spierkramp?

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van spierkramp. Maar in de meeste gevallen is er sprake van een tekort van goede stoffen of juist een overschot aan slechte stoffen. Normaal gesproken trekken spieren zich samen en ontspannen zich daarna weer. Hiervoor zijn bepaalde stoffen nodig. Bij een tekort hieraan, wordt het proces van aan-  en ontspannen verstoord.

4. Is spierkramp te voorkomen?

Helaas is het helemaal voorkomen van spierkramp voor zover bekend, niet mogelijk. Wel kunt u de kans op kramp minimaliseren door:

  • het lichaam goed te hydrateren. Dus, voldoende drinken!
  • gezond en gevarieerd te eten.
  • een intensieve (sport)activiteit vooraf te laten gaan door een goede warming up.

Verder geldt: Drink geen alcohol, slaap voldoende, voer geen herhaaldelijke bewegingen uit zonder deze te onderbreken en beperk het gebruik van cafeïne!

NB: Let ook op bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige middelen – zoals plastabletten en cholesterolverlagers – kunnen kramp opwekken.

5. Wat te doen als u tijdens het sporten last krijgt van kramp?

De meest effectieve manier om de kramp te stoppen is  door zachtjes te rekken. Zorg wel dat u op een rustige manier rek aanbrengt op de verkrampte spier. Wanneer een spier moeilijk te rekken valt, kunt u rustig opgebouwde druk op de spier aanbrengen. Als u de druk of rek even vasthoudt, zal de spier zich ontspannen. Probeer daarna ook direct wat te drinken, voor het geval dat uitdroging de achterliggende oorzaak was.

 

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen over spierkrampen of wilt u meer weten over de verschillende behandelmogelijkheden bij GoFysio? Vraag ons gerust om advies!

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                       Geen foto
Bron: Plusonline.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.