Minder loopblessures met ‘uptempo’ muziek

Volgens onderzoekers van de UGent is het een theorie dat relevant kan zijn voor looptraining en blessurepreventie: Het tempo van muziek heeft invloed op het aantal stappen dat sporters zetten bij het lopen. Een groep recreatieve lopers werd gevraagd om zelf de muziek uit te kiezen waardoor zij het meest gemotiveerd werden om op te lopen.  Zij liepen elk 11 maal 4 rondjes van 200 meter.

Onhoorbare shifts

Tijdens de eerste ronde werd het looptempo gemeten. Voor de ronde erna, werd de muziek aangepast aan het looptempo van de proefpersonen. Tijdens de laatste twee rondes speelde er muziek die net iets sneller of trager klonk dan voorheen, zonder dat de aanpassingen hoorbaar waren.

Deze onhoorbare shifts in het tempo van de muziek, waren significant voor het verloop van de pasfrequentie van de lopers. Duidelijk werd, dat een vertraagd tempo in een lagere pasfrequentie resulteerde. Een verhoogd tempo leidde tot een groter aantal (ongeveer 1% meer) stappen per minuut.

Blessurepreventief

Dat muziek een motiverend effect kan hebben op sportprestaties en dat een hogere pasfrequentie blessurepreventief kan werken, is eerder al aangetoond. Maar het feit dat het tempo van muziek een onmiskenbare invloed heeft op het aantal stappen dat we tijdens het lopen zetten, is nieuw voor de onderzoekers.

 

Of u nu wilt beginnen, of al een ervaren hardloper bent, GoFysio Running en onze hardloop-clinic begeleiden en adviseren u stap-voor-stap!

 

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                       hardloopclinic
Bron: Telegraaf.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.