Bewegen en presteren

Uit een onderzoek onder 440 leerlingen van het voortgezet onderwijs is gebleken dat jongeren die regelmatig voldoende bewegen, zich beter kunnen concentreren en beter presteren op school. De leerlingen van het eerste en derde jaar voortgezet onderwijs droegen een week lang, 24 uur per dag, een bewegingsmeter die alle bewegingen registreerde. Het proces werd na een jaar herhaald.

Minder beweging

Jongeren zouden volgens het onderzoek ná het eerste jaar van het voortgezet onderwijs beduidend minder gaan bewegen dan ze in de jaren daarvoor deden. Opvallend is, dat zij doordeweeks over het algemeen meer bewegen dan in het weekend; het blijft vaak bij het naar school fietsen of lopen. De studie toont tevens aan dat meisjes die lopend of fietsend naar school gaan beter presteren op complexe cognitieve taken, dan meisjes die met de auto naar school gaan of die gebracht worden. Bij jongens was er geen verschil meetbaar.

Cognitief

Een ander onderdeel van het onderzoek was het uitvoeren van een aantal cognitieve taken. De verhoogde prestaties waren echter niet zichtbaar in de schoolcijfers. Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat jongeren die veel tijd besteden aan beweging, minder tijd investeren in hun huiswerk.

Actiever bewegen

Onderzoeker Martin van Dijk pleit ervoor dat jongeren worden gestimuleerd om te (blijven) bewegen. Scholen zouden bijvoorbeeld meer gymlessen kunnen geven en beweging kunnen stimuleren tijdens de pauzes of tussenuren.

Alles over fysiotherapie voor kinderen, vindt u op onze website kenniscentrum voor Kinderfysiotherapie (Utrecht, Leidsche Rijn en De Meern). GoFysio biedt tevens diverse beweegprogramma’s voor iedereen!

 

Geschreven door: Dorothy Looman                                                  basketballer_kinderfysiotherapie_blessures
Bron: Gezondheidsnet.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.