Donker kind sterkste botten
Wetenschappers van het Childeren’s Hospital of Philadelphia en het Erasmus MC, deden onderzoek naar botdichtheid bij kinderen van diverse komaf. Uit de resultaten kan men opmaken dat er zeker sprake is van genetische verschillen in botdichtheid tussen blanke, donkere en Aziatische kinderen. De botten van bijna zesduizend scholieren, onderverdeeld in ‘blank’, ‘zwart’ en ‘Aziatisch’, werden bestudeerd.
Oorsprong
De kinderen met de hoogste botdichtheid bleken de donkere kinderen. Volgens de onderzoekers is dit verklaarbaar: de oorspronkelijke regio waar de mensheid is ‘geboren’ is: Oost-Afrika. Vanuit dit gebied verspreidde de mensheid zich vervolgens over alle continenten.
Genetisch aangepast
De migratie over de aarde heeft zo’n 100.000 tot 200.000 jaar geduurd. Tijdens die periode heeft de mens zich genetisch aangepast. Buiten de grenzen van Afrika werden de botten lichter. Dit was mogelijk een gevolg de enorme afstanden die werden afgelegd tijdens het verspreiden over de hele wereld. Niet alleen de botdichtheid, ook de huid veranderde buiten de Afrikaanse grenzen. Het feit dat de mensen verder van de evenaar verwijderd leefden en dus minder zonlicht kregen, zorgde ervoor dat de huid lichter werd.
Leefstijlfactoren
Met deze wetenschap in het hoofd werd verder gekeken. De structuur en sterkte van onze botten is deels erfelijk bepaald, maar wordt voor een derde beïnvloed door leefstijlfactoren als voeding en beweging.
Botbreuken
“Wat ooit buiten Afrika een voordeel was, lichte botten, is in de moderne maatschappij een nadeel. We bewegen weinig. Blanken, en in mindere mate Aziaten, lopen door hun aangepaste botten een groter risico op botbreuken dan donkere mensen”, aldus een van de wetenschappers.
Uiteraard zijn ALLE kinderen welkom bij GoFysio! Kijkt u voor meer informatie over kinderfysiotherapie op onze website kenniscentrum voor Kinderfysiotherapie (Utrecht, Leidsche Rijn en De Meern).
Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Erasmus MC
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s