Spierpijn door gebruik statines

Een statine (of cholesterolsyntheseremmer) is een cholesterolverlagend medicament. Statines verlagen het cholesterolgehalte in het bloed, waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt. Dagelijks worden statines door ruim anderhalf miljoen Nederlanders gebruikt. 20% van de mensen, heeft last van spierpijn. De spierklachten variëren van stijfheid in armen en benen, tot flinke spierpijn waardoor men belemmerd wordt in het uitoefenen van de dagelijkse activiteiten. Opvallend is, dat juist de niet-werkzame vorm van de statines deze spierpijn veroorzaakt. Aldus, onderzoekers van het Radboudumc, in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism. Door deze ontdekking zal het vinden van nieuwe mogelijkheden om de spierpijn te verminderen of te voorkomen, makkelijker worden.

Belemmering dagelijks functioneren

Het grootste deel van de gebruikers van statine heeft weliswaar te maken met spierpijn zonder spierschade, toch belemmert de pijn het dagelijks functioneren. Frans Russel, hoogleraar farmacologie-toxicologie en leider van het onderzoek: “In veel gevallen zorgt die spierpijn ervoor dat patiënten de statines af en toe niet innemen. Om de soms ernstige klachten te verminderen wordt ook vaak de dosis verlaagd. In beide gevallen leidt dat tot een minder effectieve behandeling.”

Volgens het onderzoeksteam van het Radboudumc ligt het probleem in de remming van het functioneren van de mitochondriën (de energiecentrales van de cel), dat als gevolg van het gebruik van statine zou ontstaan.

Oorzaak: lacton

Onderzoeker Tom Schirris: “Eenmaal in het lichaam komen statines in twee chemische vormen voor; als zuur en als lacton. Beide vormen kunnen in elkaar overgaan, maar alléén de zuurvorm zorgt voor een cholesterolverlaging. De lactonvorm doet dat niet. In ons onderzoek zien we verder dat juist de niet-werkzame lactonvorm de spierklachten geeft en niet de zuurvorm.”

Conclusie: de spierklachten ontstaan doordat de lactonvorm de werking van de mitochondriën aantast. Mitochondriën zetten voeding om in biobrandstof voor onze cellen. Bijna alle cellen in ons lichaam bevatten mitochondriën. Met name cellen van organen die heel veel energie verbruiken – zoals hart, lever, hersenen en spieren – bevatten heel veel mitochondriën.

Adem benemend

Naast de belemmering van de ademhalingsketen in de mitochondriën (de keten waarin de cel door verbruik van zuurstof energie genereert), ontdekten de wetenschappers een ophoping van statines in de spier, gedurende de behandeling. Ook dit draagt bij aan de remming van de optimale werking van de mitochondriën.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Radboud UMC                                                                           Geen foto

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.