Gezonde gewrichten, ‘use them or lose them’

Een gewricht is het punt waar twee of meer botten met elkaar verbonden zijn. Gewrichten zorgen voor het kunnen maken van soepele bewegingen. Maar ze kunnen ook aangetast worden, door ziekte of ouderdom. Een aantal tips om pijnlijke- en moeilijk functionerende gewrichten te voorkomen / tegen te gaan:

1. Blijf bewegen,

zo bent u stijve gewrichten een stap voor! Regelmatig van positie veranderen tijdens het lezen, televisie kijken en werken helpt al. Neem indien mogelijk,korte pauzes en beweeg! ‘Use them or lose them’;  klachten zullen erger worden wanneer we onze gewrichten onvoldoende bewegen.

2. Bescherm je gewrichten,

want een val of blessure kan flinke schade veroorzaken. Draag bij sporten als skaten, elleboog- en kniebeschermers. Is het kwaad al geschied? Kies dan tijdens het sporten voor een brace.

3. Houd je gewicht op peil.

Bij een te veel aan lichaamsgewicht, moeten de gewrichten harder werken. Bij pijnlijke gewrichten is een paar kilo lichter aan te raden! Belasting van knieën, heupen en rug zal snel afnemen.

4. Sport op lage intensiteit.

Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, of zwemmen. Allemaal sporten die goed zijn voor de gewrichten. Als we namelijk op hoge intensiteit of schokkend bewegen,  neemt de kans op gewrichtsblessures toe. Lichte krachttraining is ook belangrijk: hiermee kunnen de spieren rondom de gewrichten versterkt worden. (Mocht u al last van artritis hebben, overleg dit dan eerst met uw fysiotherapeut).

5. Versterk de romp (core).

Sterke buik- en rugspieren zijn belangrijk voor een goede stabiliteit. Hoe meer stabiliteit, des te kleiner is de kans op schade aan de gewrichten als gevolg van een val. Core training is aan te bevelen! (Ook hier geldt bij reeds bestaande klachten: overleg vooraf met uw fysiotherapeut.)

6. Eet vis.

Buiten het feit dat de Omega-3-vetzuren in vette vis bijdragen aan gezonde gewrichten, verminderen deze zuren tevens de kans op ontstekingen die gewrichtspijn en gevoeligheid kunnen veroorzaken.

7. Sta en zit in de juiste houding,

op deze manier beschermt u namelijk alle gewrichten, van de nek tot de knieën. Wandelen en zwemmen zijn goede sporten ter verbetering van de houding. Vooral snelwandelen; hierbij moeten de spieren harder werken om goed rechtop te blijven.

Tip: wanneer u staat, denkt u dan aan een denkbeeldig touwtje waardoor u vanaf de kruin rechtop wordt getrokken. Oren, schouders, heupen, knieën en enkels dienen hierbij in een rechte lijn te zijn. Op die manier zorgen onze spieren en botten ervoor dat er zo min mogelijk spanning op de gewrichten staat.

8. IJs als natuurlijke pijnstiller.

Gewrichtsklachten en warme, gezwollen gewrichten hebben vaak baat bij ijs (mits u dit zo snel mogelijk toedient!) Koel echter niet langer dan 15 tot 20 minuten. Na deze 20 minuten, moeten er zeker 40 minuten worden gewacht, alvorens de behandeling te herhalen. Bij gebrek aan een coldpack of ijs, kun u de gewrichten onder een koude kraan houden, of een pak groenten uit de vriezer.gebruiken

9. Ontspan regelmatig.

Een lekker warm bad, douche, sauna, of een massage doen wonderen!

 

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                              pilates
Bron: Gezondheidsnet.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.