Vitamine D supplement helpt vallen voorkomen bij ouderen

Er zijn ouderen die nauwelijks buiten komen en hierdoor, bij gebrek aan zonlicht, te weinig vitamine D aanmaken. Daarbij zien we regelmatig dat ook hun eetpatroon te wensen over laat. Dit kan resulteren in een vitamine D tekort. Een onderzoek van Wake Forest Baptist Medical Center heeft iets bijzonders aan het licht gebracht; een vitamine D-supplement kan een tekort bij ouderen tegengaan, én zou er bovendien voor kunnen zorgen dat zij minder vaak ten val komen!

 

Zwakke spieren en minder evenwichtsgevoel

 

Een vitamine D-tekort kan namelijk tot zwakke spieren en een minder goed evenwichtsgevoel leiden, waardoor ouderen vaker vallen. Ongeveer 1 op de 10 ‘valpartijen’ bij ouderen heeft een ernstige blessure tot gevolg. De angst om te vallen is groot, waardoor men minder actief en minder zelfstandig wordt.

 

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 68 senioren van 65 tot 102 jaar. Gedurende een maand werd er bij hun aan huis geleverde maaltijden een placebo of een vitamine D-supplement geleverd. Zowel aan het begin als aan het eind van de betreffende maand werd hun bloed getest. Het aantal keren dat men in het verleden gevallen was, werd vergeleken met het aantal ‘valpartijen’ gedurende deze ‘test-maand’.

 

Onderzoeksresultaten

 

Bij aanvang van de studie bleek ruim de helft een vitamine D-tekort te hebben. Bij bijna alle personen verdween dit tekort na inname van een vitamine D-supplement. Op vijf na hadden alle deelnemers na de testperiode een optimaal vitamine D-niveau in het bloed. Bovendien waren de deelnemers uit ‘de placebo-groep’ 50% vaker ten val gekomen dan de mensen uit de groep die een vitamine D supplement hadden ingenomen.

 

In beweging blijven

 

Naast voldoende vitamine D, is in beweging blijven essentieel om vallen zo veel mogelijk te voorkomen, en/of de gevolgen van een val te beperken. GoFysio biedt tal van beweegprogramma’s, vraag ons gerust om advies!

 

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                         fysiofitness_oefenzaal-beweegprogramma
Bron: Nu.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.