Snelle afname spierkracht bij inactiviteit

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen concludeerden aan de hand van een onderzoek, dat bij inactiviteit, de spierkracht al na twee weken aanzienlijk afneemt. Aan de studie namen zowel jonge als oudere mannen deel. Men onderzocht de toestand van de spieren na een periode van hoge inactiviteit, met de minder actieve periode daarna. Inactiviteit komt voor na bijvoorbeeld een blessure of tijdens een ontspannen vakantie.

Jonge en oudere mannen

Eén van de onderzoekers, Andreas Vigelsoe voegt toe: “Ons experiment laat zien dat inactiviteit de spierkracht bij jonge en oudere mannen gelijk beïnvloedt. Jongeren verliezen na twee weken immobilisatie van het been, ongeveer een derde van de spierkracht. Bij de oudere mannen was dit een kwart. De hoeveelheid spierkracht die bij de jongeren verloren gaat is vergelijkbaar met 40 tot 50 jaar verouderen.”

Jonge mannen hebben ongeveer een kilogram meer spiermassa in elk been, dan oudere mannen. “Hoe meer spiermassa je hebt, des te meer verlies je. Dat betekent dat je als je fit bent en geblesseerd raakt, waarschijnlijk meer spiermassa verliest dan een ongetraind persoon in de zelfde periode”, aldus onderzoeker Martin Graham.

Fitheid

Niet alleen de spierkracht, ook de fitheid nam bij de oudere deelnemers door inactiviteit minder af dan bij de jongeren. Toch is volgens de onderzoekers, het verlies van spiermassa en fitheid bij ouderen ernstiger. “De kans is groter dat het invloed heeft op de algemene gezondheid en de kwaliteit van leven”, zegt Graham.

Het beweegprogramma FysioFitness van GoFysio sluit zeer goed aan op dit artikel! FysioFitness is een fitnessprogramma dat zich op uw individuele situatie en eventuele wensen richt. Het voor u opgestelde programma kan bestaan uit fitnessactiviteiten zoals roeien, crosstrainen, hardlopen of fietsen. Of krachttraining,  met de pulley, gewichten, het squatrek en de legpress.

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                               Oefenzaal fysiotherapie I
Bron: Gezondheidsnet.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.