COPD-patiënt fysiek actiever door bewegingsprogramma

In haar promotieonderzoek ‘Physical activity and fitness in patients with COPD. Making a change’, concludeerde Wytske Altenburg (researcher UMCG), dat een speciaal counselingprogramma helpt om COPD-patiënten meer te laten bewegen.

Korte- en lange termijn effecten

COPD-patiënten bewegen minder dan gezonde mensen, maar ook minder dan patiënten met andere chronische ziekten. Altenburg onderzocht welk effect een counselingprogramma op het dagelijks leven van de COPD-patient zou hebben. Nooit eerder verscheen dergelijk onderzoek naar de korte en langetermijneffecten van counseling gericht op bewegen bij COPD-patiënten.

155 Patiënten met COPD verleenden hun medewerking aan de studie. De helft van hen kreeg de gebruikelijke zorg, de andere helft volgde het counselingprogramma. Na drie maanden was het effect duidelijk zichtbaar. De groep die het counselingprogramma gevolgd had, had een beter fysiek activiteitenniveau dan de patiënten die reguliere zorg kregen.

Beweegprogramma GoFysio

Ook GoFysio beschikt over een beweegprogramma voor mensen met COPD. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. De aandoening kan voor veel beperkingen in het dagelijks leven zorgen.

 

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                    hardloopclinic hardlopen
Bron: UMCG

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.