‘Etalage-benen’ ? Looptraining bespaart 33 miljoen per jaar
Looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut is goedkoper, duurzamer en veiliger dan een operatie wanneer u last van ‘etalagebenen’ heeft. Aldus, de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek van ClaudicatioNet vanuit het Catharina Hart- en vaatcentrum in Eindhoven.
Etalagebenen ontstaan wanneer er -door slagaderverkalking- te weinig zuurstofrijk bloed naar de spieren in de benen wordt getransporteerd. Omdat het lichaam niet kan voldoen aan de toenemende vraag naar zuurstofrijk bloed in de benen, ervaren patiënten met deze aandoening pijn bij het lopen. Bij rust verdwijnt deze pijn weer. De medische naam van deze aandoening is claudicatio intermittens.Veel mensen verbloemen de klachten vaak door net te doen alsof ze etalages aan het bekijken zijn, vandaar de term ‘etalagebenen’. Momenteel kent ons land ruim 400.000 mensen die last hebben van etalagebenen. Ieder jaar komen er zo’n 25.000 bij.
Stepped care strategie
Onderzoeker Hugo Fokkenrood pleit voor een Stepped Care traject, als behandelvorm voor patiënten met etalagebenen. In de praktijk kiest men echter vaak voor een dotterbehandeling, waarbij de vernauwing in het bloedvat met een ballonnetje wordt weggedrukt.
Een Stepped Care traject is gericht op het toenemen van bewegen en het verbeteren van de leefstijl. Looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut heeft naast een effectiviteit op de lange termijn, nog meer voordelen. Zo wordt naast het aangedane been ook het andere been getraind en neemt het risico op hart- en vaatziekten af.
Miljoenenbesparing
Fokkenrood berekende aan de hand van de database van zorgverzekeraar CZ, dat de gemiddelde kosten van een dotterbehandeling na twee jaar vijf maal hoger zijn dan bij een Stepped Care aanpak. De looptraining zou een jaarlijkse besparing van 33 miljoen euro kunnen opleveren.
Geconstateerd is, dat van de vijfduizend patiënten die zich met etalagebenen bij de vaatchirurg meldden, 14% meteen gesuperviseerde looptrainingen kreeg voorgeschreven. Bij slechts 6,4% van deze patiënten is in de follow-up van het behandelprogramma alsnog besloten om over te gaan tot een operatie. Bij 35,2% van de patiënten die meteen werden geopereerd, was binnen twee jaar ook een tweede operatie nodig. Dit kan komen door het feit dat gedotterde vaten opnieuw dichtslibben, of doordat klachten van het andere been bij een eerder al gedotterde patiënt sneller leiden tot een tweede ingreep. Wandelen dus!
Wilt u weten wat voor u de beste en veiligste manier is om een looptraining te realiseren? Ons team helpt u graag op weg met persoonlijk en professioneel advies!
Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Universiteit Maastricht
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s