Hartpatiënten veel baat bij hartrevalidatie

Uit onderzoek van de afdeling Klinische Informatiekunde van het AMC, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en Zilveren Kruis Achmea, blijkt dat hartpatiënten die hartrevalidatie krijgen, 35% minder kans hebben om in de jaren erna (aan de ziekte) te overlijden.

Jaarlijks worden er in ons land meer dan 100.000 mensen opgenomen na een hartinfarct, ten behoeve van een hartoperatie, of een preventieve dotterbehandeling. Eerdergenoemd onderzoek is uitgevoerd onder 36.000 patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen voor hartproblemen, in de periode 2007 – 2010. Een derde van hen kreeg na ontslag uit het ziekenhuis, hartrevalidatie. Daarna volgde gedurende maximaal vier jaar een studie over de sterfte tussen de groep die wel – en de andere groep die geen hartrevalidatie kreeg.

Zowel oude als jonge patiënten

Het lagere risico op overlijden geldt zowel voor oude als voor jonge patiënten. De reden van de hartrevalidatie (na een hartinfarct, een hartoperatie of een dotterbehandeling) en of het instabiele patiënten met acute klachten of stabiele patiënten met chronische klachten betrof, was niet relevant voor dit onderzoek. NB: Dit resultaat komt overeen met de uitkomsten in recente Amerikaanse en Canadese studies.

Meest effectieve behandelingen voor hartpatiënten

Revalideren is dus een van de meest effectieve behandelingen voor hartpatiënten”, aldus cardioloog dr. Roderik Kraaijenhagen.”Het is belangrijk dat cardiologen zich daarvan bewust zijn en hun patiënten doorverwijzen voor revalidatie.” Volgens dr. Niels Peek, ten tijde van de studie verbonden aan de afdeling Klinische Informatiekunde van het AMC, is dit de eerste studie die laat zien dat hartrevalidatie niet alleen effectief is bij relatief jonge patiënten met een acuut hartinfarct, maar ook bij ouderen en patiënten met chronische klachten. “Juist deze groepen worden nu het minst verwezen naar hartrevalidatie”, aldus Peek.

Bron: AMC

U kunt bij GoFysio terecht voor een beweegprogramma, voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Ons professionele team begeleidt u graag!

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                          Pilates GoFysio                                                    

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.