Vermindering bewegingsmogelijkheden? Blijven bewegen!

Door ziektes als MS, cerebrale parese, beroerte en artrose, krijgen veel mensen te maken met een vermindering van de bewegingsmogelijkheden. Omdat deze problemen bij iedere ziekte een andere oorzaak hebben, vereisen ze dus verschillende behandelingen. Hoogleraar revalidatiegeneeskunde bij VUmc Vincent de Groot, kiest voor therapie op maat: “We weten steeds beter hoe we mensen aan het lopen houden en weer aan het lopen krijgen na ziektes waarbij men eerder blijvend ‘van de been raakte’. Door ons te richten op bewegen, kunnen mensen ook blijvend zelfstandig functioneren en dat verhoogt hun autonomie.”

Naar schatting hebben, volgens de Wereldgezondheids-organisatie, wereldwijd zo’n 110 tot 190 miljoen volwassenen en ongeveer 93 miljoen kinderen matige tot ernstige problemen met bewegen. Vincent de Groot: ”Voor veel patiënten heeft het opnieuw leren lopen een hoge prioriteit in de revalidatiebehandeling. Hoewel we goed weten hoe het normale lopen werkt, is er nog veel onbekend over de precieze oorzaken van afwijkend lopen en over de beste behandeling van deze loopproblemen.”

Onderzoek

Bij MS-patiënten blijkt dat de afzet bij het lopen gaandeweg steeds moeilijker wordt, waardoor het lopen meer energie kost. Door speciale spalken rond de enkel is het mogelijk om het energieverbruik tijdens het lopen te verminderen, waardoor de patiënt makkelijker kan lopen. Deze conclusie is gebaseerd op jaren van onderzoek door de afdeling revalidatiegeneeskunde VUmc. Toch blijkt dit nog niet de meest ideale behandeling te zijn. De Groot: “Door onderzoek te doen op een lopende band in ons speciale ‘virtual reality’ laboratorium, kijken we of we door stimulatie van de kuitspieren met kleine stroomstootjes nog grotere verbeteringen kunnen bereiken. In dit zelfde laboratorium zoeken we ook naar verbeteringen bij patiënten met andere aandoeningen.“

Kinderen

Hoogleraar De Groot en zijn team, doen tevens veel onderzoek onder kinderen met cerebrale parese. (aandoening waarbij kinderen moeite hebben met bewegen. Deze stoornis is ontstaan door een hersenbeschadiging, die voor het eerste levensjaar heeft plaatsgevonden. Red.).

Bij GoFysio kunt u op verantwoorde wijze werken aan uw conditie en lichaam door gebruik maken van onze beweegprogramma’s, inclusief professionele begeleiding. Heeft uw kind bewegingsproblemen? Of kampt u zelf met een vervelende aandoening waardoor het lopen steeds moeilijker wordt? Wij helpen u, en/of uw kind graag op weg!

 

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: VUmc

fit_fun_food_overgewicht3

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.