Afvallen. Zelf doen, of onder begeleiding?

De meeste mensen die af willen vallen zijn van plan dit zelf te proberen. Een klein gedeelte echter, zoekt  medische- of diëtistische hulp. Volgens onderzoekers van het NIVEL en de VU, zouden preventieprogramma’s op deze verschillende behoeften moeten inspelen

Het regelmatig uitvoeren van lichamelijke onderzoeken, het geven van individuele leefstijladviezen, en/of verwijzingen naar betrouwbare informatie, zouden volgens NIVEL-programmaleider Cindy Veenhof, goede opties zijn. “Hiermee is obesitas en een eventuele verdere verslechtering van de gezondheid te voorkomen.

Hulp bij het afvallen

Gebleken is dat het merendeel van de mensen met overgewicht de diëtist de meest geschikte persoon vindt om dieetadvies te geven. Een kleine groep heeft professionele begeleiding van een zorgverlener ingeschakeld. Dit zijn voornamelijk mensen die tobben met hun gezondheid. (voornamelijk mensen met obesitas of overgewicht die meer kans op hart- en vaatziekten en bijkomende ziekten hebben).

Verkeerd beeld

Toch zijn veel mensen met overgewicht en obesitas nog niet klaar om af te vallen. Opvallend is dat dit voornamelijk lager opgeleiden, mensen die getrouwd zijn of die een verkeerd beeld hebben van hun eigen lichaamsgewicht en mensen met minder positieve opvattingen over diëtisten, betreft. Veenhof: “Het lijkt erop deze mensen niet op de hoogte zijn van de gevolgen van hun overgewicht; zij vinden het niet erg om te zwaar te zijn, zijn tevreden met hun huidige gewicht, of geloven dat ze helemaal niet te zwaar zijn. Zorgverleners kunnen een eerste stap zetten om hen meer inzicht te geven, door de gezondheidsrisico’s van overgewicht en obesitas bespreekbaar te maken. Tevens is er sprake van mensen die aangeven wel te hebben geprobeerd om af te vallen, maar waarbij het niet gelukt is. Hier zou een gecombineerde leefstijlinterventie, waarbij zorgverleners als een diëtist, een praktijkondersteuner, een fysiotherapeut en een psycholoog samenwerken, kunnen helpen.

GoFysio beschikt over speciale beweegprogramma’s en adequate kennis om u professionele begeleiding bij het afvallen te bieden. Het programma voor volwassenen, Slank & Fit, combineert het beweegschema met persoonlijke voedingsadviezen.

Bovendien heeft GoFysio Kinderfysiotherapie een speciaal beweegprogramma voor kinderen (7-12 jaar) met overgewicht of obesitas, Fit, Fun & Food genaamd.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Nivel                                                                                                      Fit Fun Food kinderen met overgewicht

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Meer informatie

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Inloopspreekuur

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.

Zorgverzekeringen