Enkelbrace na enkelverstuiking effectief tijdens het sporten

U hebt uw enkel al eens verstuikt en u wilt herhalingen voorkomen? Uit onderzoek blijkt dat u er dan goed aan doet tijdens het sporten een enkelbrace te dragen.

Ons land telde in 2013 680.000 meldingen van enkelblessures. Dit is 15 procent van het totaal aan sportblessures in dat jaar. Meestal gaat het bij enkelblessures om verstuikingen, verdraaiingen, of bandletsels. Bijna een derde van de sporters heeft echter last van een oude enkelblessure.

Onderzoek brace vs. oefeningen

Na een eerste enkelverstuiking is er een verhoogd risico op een volgende”, aldus Evert Verhagen, onderzoeker EMGO+ van VUmc. Preventieve maatregelen die dit verhoogde risico kunnen beperken, zijn het dragen van een enkelbrace, of balanstrainingen op een oefentol. Maar welk van deze twee maatregelen is nu het meest effectief in het voorkomen van deze herhaalde letsels?

Een jaar lang werden 384 sporters gevolgd nadat ze een enkelverstuiking hadden opgelopen. Verdeeld over drie groepen (groep 1 droeg een brace tijdens het sporten, groep 2 kreeg balanstraining en groep 3 een combinatie van beide), werd er na een jaar gekeken hoeveel nieuwe verstuikingen in de groepen waren ontstaan. Het meest opvallend was dat een brace tijdens het sporten meer enkelverstuikingen bleek te voorkomen dan het trainen op een oefentol.

Het advies luidt om na een enkelverstuiking bij het hervatten van de sportbeoefening, een enkelbrace te dragen. Draag de brace tijdens het sporten gedurende één jaar. Als een brace niet mogelijk of niet gewenst is, versterk dan uw enkel met oefeningen. Ons professionele team helpt u hier graag mee!

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: EMGO+                                                                                                            kenniscentrum-sport

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.