Lichte gewichtsafname vermindert kans op artrose met een kwart

Te zware vrouwen tussen de 50 jaar en 60 jaar kunnen door 5 kilo af te vallen de kans op knieartrose met 25 procent verminderen.” Aldus de redenering van bewegingswetenschapper Jos Runhaar,naar aanleiding van de resultaten van zijn onderzoek. Het betreft de eerste preventieve studie naar artrose wereldwijd, waarin werd onderzocht of bewegen, gezond eten en/of het slikken van glucosamine sulfaat kunnen bijdragen aan het voorkomen van knieartrose.

 

Interventies

407 Vrouwen in de leeftijd tussen de 50 en 60 jaar waren bereid mee te werken. Zij kampten weliswaar met overgewicht (een BMI van ->27), maar hadden (nog) geen artrose. Zij werden in twee groepen verdeeld: een groep die een individueel interventieprogramma van gezond eten en bewegen aangeboden kreeg, en een controlegroep die geen interventie kreeg. Iedere groep werd nog eens in tweeën gesplitst: de ene helft van beide groepen kreeg na loting glucosamine sulfaat, een onschuldig voedingssupplement met eigenschappen die gunstig zouden zijn bij knieartrose. De andere helft kreeg een placebo. Ten behoeve van het onderzoek werden de vrouwen gedurende ruim twee jaar gevolgd.

Na analyse van de gegevens bleek dat niet per definitie kan worden aangenomen dat de gezonde leefstijl en/of het slikken van het glucosamine sulfaat hadden bijgedragen aan het voorkomen van knieartrose. Onderzoeker Jos Runhaar: “De interventies, namelijk de aanpassing van de leefstijl en het slikken van de glucosamine, bleken elkaar te hebben beïnvloed. Het aantal deelnemers was te klein om de effecten van de interventies goed en onafhankelijk van elkaar te kunnen evalueren.”

 

Ziektekostenplaatje

Toch is Runhaar tevreden. “In de groep die 5 kilo of 5 procent van zijn totale gewicht afviel kreeg 15 procent van de vrouwen artrose. In de groep die geen gewicht verloor was dat 20 procent.”
De constatering dat een relatief kleine gewichtsafname al bijdraagt aan het voorkomen van artrose (een aandoening met een ‘ziektekostenplaatje ’ van 715 miljoen euro per jaar), is bemoedigend.

In Nederland kampen circa 6,5 miljoen mensen met matig tot ernstig overgewicht.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Erasmus MC                                                                               

Slank & Fit

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.