Altijd lastig: een kampioenschapswedstrijd

Het is alweer een tijdje geleden dat we jullie op de hoogte hielden van onze belevenissen. Dat is met name te wijten aan een (schaats)ongeluk waar ik (Robert) bij betrokken ben geweest. Dat vond half december plaats in Amsterdam, in de finale van de achtste wedstrijd van het Zesbanentoernooi waar wij beiden deel aan nemen. Hierdoor ben ik al enkele weken uitgeschakeld en heeft onder andere tot gevolg dat er eventjes geen schrijfsel van ons is verschenen. Inmiddels ben ik onder behandeling bij GoFysio en kan ik hopelijk snel weer in actie komen. Hierover meer in de volgende blog.

Nederlands Kampioenschap

Dit blogje gaat over het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen dat afgelopen zondag, 4 januari, werd verreden in Groningen. Er is voor masters gelukkig een apart kampioenschap waar alle 40-plussers, die zich geplaatst hebben, deel kunnen nemen aan een nationale titelstrijd. Voor veel marathonschaatsers is deze wedstrijd het hoogtepunt van het seizoen. De beste rijders van de drie nederlandse regio’s strijden daar op het hoogste niveau om de titel. Ook voor ons was dit een wedstrijd waar we naar uitkeken en waar gepiekt moest worden. Zowel Arnold als ondergetekende werden tot favorieten gerekend voor de eindzege. Ikzelf werd vorig jaar Nederlands Kampioen (http://www.marathonschaatsenutrecht.nl/start/archief-berichten/240-robert-gaasenbeek-nederlands-kampioen-masters.html) en dan ben je automatisch favoriet voor het volgende jaar. De titel moet verdedigd worden. Helaas viel dat in het water door het eerder genoemde schaatsongeluk. En Arnold rijdt dit jaar ‘de stenen uit de straat’. Hij won al veel wedstrijden in onze regio, een nationale wedstrijd op Biddinghuizen en werd Gewestelijk Kampioen. Op dit moment is hij in Regio West de sterkste rijder die er rond rijdt.

Gaasenbeek-tandem

Veel ‘kenners’ uit onze regio dachten dat Arnold die titel wel even ging ophalen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Als je ‘favoriet’ bent zijn alle ogen op je gericht en wordt er van je verwacht dat je wedstrijd op je schouders neemt. Maar niets is moeilijker dan ‘scoren’ vanuit een favorieten positie. Vaak helpen Arnold en ik elkaar door tactisch te rijden. We rijden gaatjes voor elkaar dicht of laten elkaar juist ontsnappen met een kopgroepje. Door mijn afwezigheid kon de bekende (beruchte?) ‘Gaasenbeek-tandem’ niet ingezet worden. Een extra handicap.

En dan de wedstrijd

Vanaf de start van de wedstrijd merkte Arnold al dat er maar een paar rijders waren die de wedstrijd maakten. Enkele sterke aanvallers uit het altijd goed samenwerkende team Groningers vielen om de beurt aan. Die samenwerking is er om de een of andere reden niet bij de Regio West rijders. Arnold mocht daarom steeds de kastanjes uit het vuur halen. Toen Kurt van de Nes, uit de noordelijke provincies, in zijn eentje bijna een ronde voorsprong ging pakken heeft Arnold een alles of niets poging ondernomen. Hij ontsnapte uit het peloton en pakte met Van de Nes een ronde. Helaas sprong een andere ‘noorderling’ met Arnold mee en zo pakten drie man een ronde voorsprong. Die noorderling was Arjen Elferink, een ‘jonge’ master van 40 die al menig wedstrijd in de Noord Oost regio won.

De finale

Marathonschaatsen is soms onoverzichtelijk. Er rijdt een peloton, er zijn soms rijders met een of meerdere ronden voorsprong en rijders met rondjes achterstand verstoppen zich ook weer in datzelfde peloton. Om een overzichtelijke finale te krijgen wordt van de achterblijvers verwacht dat zij enkele ronden voor de finish de wedstrijd verlaten. Vervolgens mag het peloton de finale gaan rijden. In het geval van dit kampioenschap kon de winnaar van de sprint van het peloton vierde worden (er reden immers 3 rijders met een ronde voorsprong). Nadat het peloton afgesprint is verlaten de rijders de baan en gaan de rijders met een ronde voorsprong sprinten om de winst. Elferink, Arnold en Van Nes moesten na afloop nog vijf ronden rijden. Tijdens de afsprintprocedure van het peloton had Elferink een kleine voorsprong gepakt. Arnold kon het gaatje niet meer dichten en werd tweede. Een knappe prestatie, zeker als je het gewicht van de hele wedstrijd moet dragen. Anderzijds een klein beetje zuur, want zoveel kansen op het behalen van een Nederlandse titel krijg je niet en Arnold was er vaak dichtbij: vorig jaar vierde, twee jaar geleden ook al tweede.

Volgend jaar, als ondergetekende weer fit is, gaan we als ‘Gaasenbeek-tandem’ van start en onze uiterste best doen de titel weer ’terug te halen’. Hier vind je de uitslag van het Nederlands Kampioenschap: http://www.marathonschaatsenutrecht.nl/uitslagen-wedstrijd.html?wedstrijd=m20150104

Robert Gaasenbeek

 

2015-NKmar-PodiumArjanElferink2

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.