Verbetering kwaliteit van leven dementerende ouderen door bewegen

We blijven het zeggen: bewegen is goed voor iedereen! Ook voor dementerende ouderen. Een recent onderzoek van bewegingswetenschapper Willem Bossers van het UMCG laat namelijk zien, dat de combinatie van wandelen en krachtoefeningen een positief effect heeft op de lichamelijke conditie, het geheugen en het denkvermogen van deze groep mensen. Omdat het positieve effect na beëindiging van het beweegprogramma snel afneemt, pleit Bossers voor beweging en krachttraining als vast onderdeel in de dagelijkse zorg voor ouderen met dementie.

Dementerende ouderen bewegen over het algemeen te weinig. Slechts tien procent van deze ouderen beweegt slechts één keer per jaar of vaker, twintig minuten aaneengesloten. Bossers onderzocht de effecten van beweging op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid bij dementerende ouderen van 75 jaar of ouder, woonachtig in een verpleeghuis.

Wandelen en krachtoefeningen

Hij ontwierp twee soorten beweegprogramma’s. In het ene programma werden de deelnemers gevraagd om gedurende negen weken, vier keer per week dertig minuten alleen maar te wandelen. Het andere programma betrof een combinatie van twee keer per week dertig minuten wandelen en twee keer per week dertig minuten krachtoefeningen verrichten. (Dit waren oefeningen als op de tenen staan, het been opzij en naar achteren bewegen en zittend op een stoel de benen strekken en buigen.)

De combinatie van wandelen en krachttraining gaf de beste resultaten weer. Naast een verbetering van het uithoudingsvermogen, de beenkracht en de balans, traden er aanzienlijke verbeteringen op in het geheugen, de herkenning van personen, en in de concentratie. Dagelijkse activiteiten, zoals een boterham smeren of de jas aantrekken, gingen opvallend makkelijker na het beoefenen van de wandel- en krachttrainingen.

Kwaliteit van leven behouden

Helaas, al na negen weken na de beëindiging van het programma bleken de positieve effecten grotendeels verdwenen. “Een dergelijk beweegprogramma zou daarom structureel onderdeel moeten uitmaken van de dagelijkse zorg van ouderen met dementie. Het draagt bij om de kwaliteit van leven te behouden of zelfs te verbeteren”, aldus Bossers.

 

GoFysio heeft voor jong en oud passende beweegprogramma’s. Deze fysiotherapeutische oefenprogramma’s zijn gericht op revalidatie en preventie.

 

Geschreven door : Dorothy Looman
Bron: UMCG                                                                                                           

GoFysio ruimte

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.