Meer kans op schade tussenwervelschijven bij overgewicht

Chinese wetenschappers onderzochten het verband tussen overgewicht en het verslechteren van de Lordose rugklachtentussenwervelschijven.

De tussenwervelschijven bevinden zich in de wervelkolom, tussen twee afzonderlijke wervels. Deze tussenwervelschijf bestaat uit een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. De tussenwervelschijven zijn enigszins elastisch en dragen hierdoor bij aan de schokdemping van de ruggengraat. Bij ‘lekkage’ van de schijven, bestaat de kans dat de geleiachtige massa loslaat, wat behoorlijk pijnlijk kan zijn.

Obesitas

2599 Chinese deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar, verleenden hun medewerking aan de studie. 71% Van de vrouwelijke- en 76% van de mannelijke deelnemers bleek last te hebben van degenererende tussenwervelschijven. Naast de leeftijd, werd dit hoge percentage gewijd aan obesitas. De ernst van de schade was duidelijk groter bij deelnemers met overgewicht.

Hoewel de resultaten aan uitgebreider onderzoek onderhevig zijn, denken de medici van de Universiteit van Hong Kong te weten waar de opvallende achteruitgang van de tussenwervelschijven bij deze groep, vandaan komt. Ze veronderstellen dat de schijven bij zwaardere mensen meer gewicht moeten dragen en daardoor geplet worden. Meer rugklachten en een afname in de bezetting van zware beroepen zou hier volgens hen een voor de hand liggend gevolg van kunnen zijn.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

 

 

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.