Een uur per week sportende mannen plassen ’s nachts minder

Een vergrote prostaat, overmatige urineproductie, kleine blaas of slaapproblemen. Allemaal mogelijke oorzaken van het ’s nachts vaak moeten plassen. Een veelvoorkomend verschijnsel (nycturie genaamd), met name bij oudere mannen. Wetenschappers van de Loyola University in Chicago deden onderzoek naar dit fenomeen. Hun conclusie: Mannen die minstens een uur per week lichamelijk actief zijn, hoeven ’s nachts minder vaak naar het toilet.

 

13% minder kans  op nycturie

Een groots opgezet onderzoek onder mannen in de leeftijdscategorie van 55 tot 74 jaar. Uit de vragen over hun PSA-waarden, eventuele goedaardige prostaatvergroting, hun nachtelijke toiletgewoontes en leefstijl, beantwoordden ruim 28.000 mannen al langer een goedaardige prostaatvergroting te hebben. Bij 4.710 andere mannen was dit recent ontdekt. De mannen uit deze laatste groep die wekelijks een of meer uren bewogen, bleken 13% minder kans te hebben op nycturie. (en maar liefst 34% minder kans op het oplopen van een ernstige vorm van deze hinderlijke aandoening)

Ook in deze context is bewegen dus van essentieel belang; het zorgt een lager lichaamsgewicht, betere nachtrust en minder activiteit in het sympathische zenuwstelsel waardoor het nachtelijke plassen afneemt. Hoeveel beweging er precies nodig is en welke mechanismen te maken hebben met het verband tussen bewegen en een afname van nycturie, is nog aan nader onderzoek onderhevig.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nlOefenzaal fysiotherapie

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.