Voorkeur voor fysiotherapie in basispakket.

Dieetadvies, stoppen-met-roken-programma’s, complicaties na een onnodige ingreep en IVF-behandelingen…
Voor de meerderheid van de verzekerden zouden deze behandelingen niet per definitie vergoed hoeven te worden via het basispakket. Dit, in tegenstelling tot orthodontie, fysiotherapie, griepvaccinatie, tandzorg en brillen/contactlenzen; deze factoren van de gezondheidszorgzorg zou men wél graag vergoed zien.

Draagvlak versoberen basispakket

Een ingreep in het basispakket is voor veel verzekerden een onacceptabele manier om te bezuinigen. Maatregelen als een hogere eigen bijdrage of hogere premie zijn tevens verre van populair. Over bezuinigingsmaatregelen gericht op verbetering van de organisatie van de zorg, wordt het meest positief gedacht. Een goede tussenweg zou het draagvlak voor het versoberen van het basispakket zijn. We zien hierbij echter wel, dat naargelang de kosten van getroffen maatregelen voor de verzekerden hoger worden, het draagvlak minder wordt.

Solidariteit

De verzekerden zijn van mening dat vergoedingen via het basispakket van eerdergenoemde, ‘niet direct noodzakelijke’ behandelingen geschrapt kunnen worden. De reden hiervoor is volgens hen, dat deze zorg te herleiden is tot keuzes van de patiënten zelf. Derden zouden daarom niet voor de kosten hoeven op te draaien. “Hier houdt de solidariteit van veel verzekerden kennelijk op”, aldus NIVEL-programmaleider Judith de Jong.

De vraag of mensen zorg nodig denken te hebben, is tevens van grote invloed op de mening betreffende eventuele ingrepen in het basispakket. Zo zijn mensen met een mindere gezondheid voorstander van het vergoeden van meer zorg in het basispakket. En willen vrouwen bijvoorbeeld, meer zorg die alleen voor vrouwen bestemd is. Maar het zorgstelsel is nu eenmaal gebaseerd op solidariteit; niet-gebruikers zouden dus bereid moeten zijn te betalen voor de verschillende typen zorg uit in het basispakket.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Nivel

 

l

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.