Aanzienlijke daling onderbeenblessures door verplicht stellen scheenbeschermers.
Uit 25 jaar data-verzameling, kunnen we dankzij het verplicht dragen van scheenbeschermers bij wedstrijden, een sterke daling in het aantal onderbeenblessures bij veldvoetbal opmaken. Dit, in tegenstelling tot andere voetbalblessures. De KNVB stelde het dragen van scheenbeschermers een kwart eeuw geleden verplicht. Het preventieve effect van het dragen van scheenbeschermers wordt mede hierdoor onderstreept.
Overal ter wereld wordt er gevoetbald. Ons land alleen al, telt 1,2 miljoen KNVB leden.
De 760.000 voetbalblessures per jaar, bezetten ongeveer 17% van alle geregistreerde sportblessures in Nederland. Omdat het dragen van scheenbeschermers wereldwijd natuurlijk een belangrijke rol speelt in het voorkomen van onderbeenblessures, lag het voor de Wereldvoetbalbond FIFA voor de hand om het dragen van scheenbeschermers tijdens wedstrijden te verplichten.Terwijl dit voor de professionals in ons land al geruime tijd van kracht was, gelden deze regels sinds het seizoen 1999/2000 tevens voor de amateurs.
Spelregelwijziging
Van 2001-2005 daalde het aantal onderbeenblessures bij veldvoetbal met 25%. De getroffen sporters kregen voornamelijk te maken met fracturen, kneuzingen en huidverwondingen aan het onderbeen. “Omdat de verplichting van het dragen van scheenbeschermers via spelregelwijziging in 1999/2000 is ingevoerd, kan geconcludeerd worden dat deze wijziging een belangrijke rol heeft gespeeld bij de preventie van onderbeenblessures bij veldvoetbal,” aldus Casper Dirks, programmamanager Sport bij VeiligheidNL.
Trainingen en niet- georganiseerd voetbal
Niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook bij trainingen en niet- georganiseerd voetbal wordt het belang van het dragen van scheenbeschermers onderstreept. De scheenbeschermers dienen van een goede kwaliteit te zijn; driekwart van het scheenbeen moet bedekt worden en het beste is de scheenbeschermers te combineren met een enkelsok. Ook zien we een daling van het aantal blessures door spelregelwijzingen, zoals het verplicht stellen van beschermingsmiddelen of het strenger bestraffen van overtredingen.
Het onderzoek naar het effect van de verplichte invoering van de scheenbeschermer op het aantal onderbeenblessures. is verricht door VeiligheidNL, in samenwerking met UMC Utrecht en KNVB. Sportarts Frank Backx van UMC Utrecht noemt het “een internationaal uniek onderzoek”.
Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Veiligheid.nl / Fysioweb.nl
Enkele avonden per week en ook in de weekenden zijn onze medewerkers te vinden op een aantal sportverenigingen in de omgeving van Utrecht, voor (inloop)spreekuren of behandeling en bijvoorbeeld een eerste screening van blessures.
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s