De armfunctie na een beroerte.

Ons land telt op jaarbasis meer dan 41 duizend mensen die te maken krijgen  met een beroerte. Bij 80% van de patènten  die dit overleeft, is de arm gedeeltelijk verlamd. 30 tot 66% van hen is na zes maanden nog niet in staat de arm te gebruiken bij dagelijkse activiteiten.

Onderzoeker Lex van Delden bestudeerde drie verschillende therapieën die de armfunctie na een beroerte zouden verbeteren. De doelgroep voor het onderzoek: Patiënten in de periode van 1 tot 6 maanden na de beroerte. Al na zes weken trainen constateerde hij een zichtbare verbetering van de armfunctie bij de drie onderzochte interventies.

Veelbelovend

De hedendaagse ontwikkelingen in de armtherapie zijn veelbelovend. Onder andere worden eenzijdige (unilaterale) trainingsvormen, waarbij de gedeeltelijk verlamd geraakte arm intensief wordt getraind terwijl het gebruik van de niet-verlamde arm wordt beperkt, aangeraden. De tweezijdige (bilaterale) trainingsvormen, echter, genieten dikwijls ook  de voorkeur. Deze methode gaat ervan uit dat de functie van de verlamde arm kan worden verbeterd door gelijktijdige bewegingen met de gezonde arm. Het onderzoek van Van Delden was met name gericht op welke therapie het gunstigste effect had op herstel van de armfunctie. Unilaterale, bilaterale of conventionele therapie?

Even effectief

De progressie bleef ook tijdens de follow-up test nog zichtbaar bij de drie geteste interventies. Echter, statistisch significante verschillen in de mate van verbetering tussen de drie interventiegroepen, bleven uit. De resultaten van zijn studie: Unilaterale en bilaterale interventies zijn even effectief, mits zij beide gelijk gedoseerd zijn. Ze zijn echter niet effectiever dan de conventionele therapie. 

Het is aan de fysio- en ergotherapeuten om een keuze maken welke interventie het best aansluit bij de patiënt. Natuurlijk houden wij hierbij zoveel mogelijk rekening met uw wensen!

 Heeft u vragen over dit onderwerp en/of de behandelingen? Ons professionele team staat u graag te woord!

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Medicalfacts.nl 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.