Verhoogde kans op reuma ‘dankzij’ minimaal 1 suikerhoudende softdrink per dag.

Er bestaat mogelijk een verband tussen het regelmatig drinken van suikerhoudende frisdranken en een verhoogde kans op het krijgen van reumatoïde artritis (RA). Althans, als we uitgaan van de resultaten van een recent Amerikaans onderzoek. Met name bij vrouwen boven de 55 jaar bleek deze stelling van kracht. (Het onderzoek richtte zich overigens alleen op vrouwen). Het gaat hier om het drinken van minimaal 1 suikerhoudende softdrink per dag.

Van 190.000 vrouwen werden aan de hand van hun dagelijkse voedingspatroon, de relatie met het al dan niet hebben van RA vergeleken. Hieruit concludeerden de wetenschappers uit Boston dat vrouwen die regelmatig suikerhoudende softdrinks dronken, vaker RA kregen dan vrouwen die dit zelden of nooit deden, ongeacht andere voedingsfactoren of verschillende levensstijlen.

Meer onderzoek nodig

Ondanks eerdere beweringen dat het regelmatig drinken van suikerhoudende softdrinks een relatie zouden hebben tot het krijgen van o.a. diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, is er meer onderzoek nodig om dit te bewijzen. Ook de Amerikanen beamen dit. De voorkeur gaat uit naar het testen van grotere groepen mensen, inclusief hun gedetailleerde gegevens. Ook ‘het waarom’ (de mogelijke oorzaak van het verhoogde risico op RA), is aan nauwkeuriger onderzoek onderhevig.

 

Geschreven door: Dorothy LoomanLogo GoFysio
Bronnen: Fysioweb.nl /  Reumafonds

 

 

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.