Reumafonds: fysiotherapie in basispakket 2015.

Volgens het Reumafonds zouden patiënten met ernstige gewrichtsschade en functiebeperkingen door reumatoïde artritis (RA), of de ziekte van Bechterew recht hebben op fysiotherapie. In haar besprekingen over het basispakket voor 2015, zou de Tweede Kamer volgens het Reumafonds opnieuw aandacht moeten besteden aan het belang van langdurige fysiotherapie voor mensen met reuma.

Tot 2012 werd fysiotherapie voor een aantal reumatische aandoeningen waaronder RA en de ziekte van Bechterew, vanuit de basisverzekering nog vergoed. Daar kwam echter verandering in. De nadelige gevolgen van dit nieuwe kabinetsbesluit bleven in de praktijk niet onopgemerkt

Dupe van een wetenschappelijk-theoretische discussie

Minister Schippers verzocht daarom het Reumafonds, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie,  met concrete voorstellen te komen voor fysiotherapie. Gezamenlijk verzocht dit zgn. ‘reumaveld’ vervolgens, om op basis van het wetenschappelijk bewijs over langdurige fysiotherapie in ieder geval een specifieke groep van 12.750 patiënten met ernstige gewrichtsschade en/of functiebeperkingen door reumatoïde artritis (RA) of de ziekte van Bechterew weer toegang tot fysiotherapie vanuit het basispakket te geven. “Het reumaveld wil voorkomen dat patiënten de dupe worden van een wetenschappelijk-theoretische discussie over de effecten van langdurige fysiotherapie”, aldus een woordvoerder van het ‘reumaveld’.

Meer lichamelijke klachten zonder fysiotherapie

Resultaten uit een recent onderzoek (mei 2014) wijzen uit dat van de reumapatiënten (met RA en Bechterew) die na 2012 geen of minder fysiotherapie hebben gehad, 96% meer lichamelijke klachten, zoals pijn en stijfheid kreeg. 76% was genoodzaakt om andere vormen van zorg te ondergaan, waaronder huisartsenzorg, ziekenhuiszorg of mantelzorg. 38% van de patiënten werd afhankelijker van genees- en/of (medische) hulpmiddelen en bij 18% leidde minder fysiotherapie zelfs tot psychische klachten.

Het Reumafonds: “Dit onderzoek bevestigt de zorgen van het Reumafonds, reden om ons hard te blijven maken voor de toegankelijkheid van fysiotherapie voor mensen met reuma.”

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                          Logo KNGF
Bron: Reumafonds / Fysioweb.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.