De invloed van onze gemoedstoestand op lage rugpijn
Wanneer we ‘niet lekker in ons vel zitten’, lijkt de kans op het krijgen van lage rugpijn groter dan wanneer we ons fijn voelen. Onderzoek van de University of Western Australia wees namelijk uit dat werknemers die niet tevreden zijn met hun baan, vaker een ernstige, aanhoudende vorm van lage rugpijn ervaren dan degene die dat wél zijn en (dus) een positievere houding hebben.
Angst, hulpeloosheidIn totaal werkten 315 patiënten mee aan het onderzoek. Allen bezochten zij voor het eerst hun huisarts vanwege niet-specifieke rugklachten. Na het eerste consult volgde een interview. Vervolgens werd dit herhaald na drie, zes en twaalf weken. Uiteindelijk vond het laatste interview na een half jaar plaats en deden er nog 169 mensen mee. Bij een derde van hen had een ontwikkeling van aanhoudende rugpijn plaatsgevonden. Bij sommige van deze patiënten was de pijn ten opzichte van het beginstadium, verergerd. Ondanks het feit dat lichamelijke onderzoeken geen oorzaken van hun rugklachten aantoonden (zoals dat bijvoorbeeld bij een hernia het geval is), meldden de patiënten zich ziek. De angst, hulpeloosheid, het vermijden van bewegen en het denkbeeldig uitvergroten van hun klachten zorgden vaak voor chronische klachten.
Positief denkenPositief denken heeft een grote impact op lage rugpijn. Als een medewerker invloed heeft op zijn werkzaamheden, kan hij zijn positieve houding terugkrijgen en kunnen de klachten vanzelf overgaan. Iemand die naar je luistert en emotionele steun biedt is een belangrijke beschermende factor”, aldus Markus Melloh, orthopedisch chirurg en reumatoloog. Hij is van mening dat het een vicieuze cirkel is die moet worden doorbroken. Volgens hem worden de negatieve gedachten en gevoelens van hulpeloosheid wanneer men ziek thuis is, steeds sterker, waardoor de pijn automatisch verergerd. De stap naar werkhervatting zou hierdoor steeds moeilijker worden.
Voor vragen over, of voor behandelingen van rugklachten bent u bij Gofysio op het juiste adres. Ons professionele team helpt u graag! Geschreven door: Dorothy Looman |
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s