EU: “Zitten, een pandemie”.

Een inactieve leefstijl is in de toekomst misschien wel de grootste bedreiging én veroorzaker van ziekten en vroegtijdig sterven. Recent onderzoek heeft dat (wederom) uitgewezen. Daarnaast heeft inactiviteit ook een enorme impact op onze leefkwaliteit. Na het 25ste levensjaar begint bij iedereen automatisch een degeneratie proces van het lichaam. Ieder jaar zullen o.a. onze spieren, organen en conditie, met een paar procent afnemen. Dit proces wordt echter enorm versneld bij een leefpatroon waarbij langdurig (lees: langer dan 1½ à 2 uur aaneengesloten) gezeten wordt. Maar wat ‘sluipt’ er nu precies ons lichaam in wanneer we onvoldoende bewegen?

Bioritme stoornis                                      

Het bioritme (circadiane ritme) wordt door inactiviteit ontregeld. Hiermee worden o.a. het slaap-waakritme, de hormoonafscheiding van melatonine, groeihormonen en cortisol, de regulatie van de lichaamstemperatuur, het regulatie immuunsysteem, de regeling van de nierfunctie, het hartritme, het volume van de urineblaas, de behoefte aan eten en drinken en de gevoeligheid voor medicatie, bedoeld. Deze functies worden allen zodanig aangetast, dat eerdergenoemde processen sneller degenereren dan normaal. Aantasting van de kracht van het immuunsysteem, is hier weer een gevolg van.

Spierverklevingen

Langdurig zitten brengt een verminderde toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de organen teweeg. De afvoer van afval producten verloopt tevens minder goed. Verklevingen in onze spieren zijn hiervan vaak een gevolg. “Misschien moet ik wat meer rust nemen”, is dan een natuurlijke reactie. Niets is minder waar, het probleem zal hierdoor juist verergeren!

Verminderde spierkracht, lenigheid en uithoudingsvermogen

Als we de leeftijd van dertig jaar bereikt hebben, begint de achteruitgang van onze fysieke fitheid, vooral bij een inactief leven. De kracht in de spieren vermindert, beetje bij beetje worden we minder lenig en mobiliteit en coördinatie nemen af. Wist u dat ons uithoudingsvermogen met 3% tot 6% per decennium tussen ons 20ste en 40ste  levensjaar daalt? Tussen ons 40ste  en 70ste  levensjaar met 8-10%, en na ons 70ste levensjaar is deze daling meer dan 20% per decennium.

Verlaging metabolisme en toename vet massa

Door vaak langdurig te zitten wordt afname van de spiermassa versneld. Hierdoor daalt de ruststofwisseling en worden we sneller zwaarder. Oplossing, een dieet? Nee, in dit geval niet, want lijnen zorgt alleen nog maar voor meer afname van spiermassa; de spieren worden namelijk gebruikt als energiebron als het lichaam te weinig energie binnen krijgt. Gevolg: het zogenaamde jo-jo effect…

Hart- en vaat ziekte

Een andere belangrijke reden om vooral regelmatig te bewegen, is het verhoogde vetpercentage in ons bloed. Als gevolg van te veel zitten neemt het slechte (LDL) cholesterol toe en lopen we een groter risico op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker (darmkanker en borstkanker). Tevens ligt hierdoor dichtslipping van de bloedvaten (atherosclerose ) op de loer.

Osteoporose

Hartritmestoornissen kunnen optreden en de kans op osteoporose wordt alsmaar groter, de kwaliteit van de botten gaat achteruit.

Obesitas en diabetes

Na verloop van tijd kan inactiviteit tot diabetes leiden. In Nederland zien we een jaarlijkse groei van ruim 70.000 diabeten. Ook overgewicht ligt dan voor de hand, helaas regelmatig met obesitas en hoge bloeddruk tot gevolg. In deze gevallen wordt van het ‘metabool syndroom’ gesproken.

Slaapproblemen, cognitief prestatievermogen en ontstekingen

Afwijkingen in het slaaphormoon kunnen voor slaapproblemen zorgen. Een afname van het cognitief prestatievermogen (reactiesnelheid, geheugen), o.a. veroorzaakt door de negatieve invloed op de doorbloeding in de hersenen,

Door een inactieve leefstijl neemt de elasticiteit van het centrale zenuwstelsel af. De kans op ontstekingen groeit. Ook ontwikkelt zich op termijn vaak een depressie en chronische vermoeidheid.

Burnout en afname zelfredzaamheid

Overgewicht, diabetes, een te hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk, slaapproblemen, depressie, verschillende medicijnen. De problemen stapelen zich helaas op. Vaak ontwikkelt zich, zeker wanneer men te veel zit, dan ook nog een burnout, waardoor we nóg minder actief worden. Onze mobiliteit gaat verder achteruit en we kunnen op den duur steeds minder goed voor onszelf zorgen. De kans op vroegtijdig overlijden neemt alleen maar toe. Alleen in Nederland al, sterven er jaarlijks meer dan 8000 mensen vroegtijdig aan het Sedentary Death Syndrome (SDeS), ‘het zittende leefstijl syndroom.’

Het nieuwe ‘Medicijn’

Maar….er is zeker een medicijn! Al dit leed had voor meer dan 90% voorkomen kunnen worden, door elk dagdeel 10 tot 20 minuten te bewegen en 2 keer per week te sporten!
Het is nog niet te laat, begin vandaag nog met bewegen!

 

Voor informatie en advies omtrent verantwoord bewegen kunt u óók bij ons terecht!

Ons team helpt u graag op weg!

 

Geschreven door: Dorothy Looman                                                               Cardiorevalidatie Looptraining Claudicatio
Bron: Gezondheidplus.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.