Afkoelen tijdens het sporten in hitte voor betere prestaties en gezondheid.

kenniscentrum-sport

Inspanningen in de hitte veroorzaken een behoorlijke toename van onze lichaamstemperatuur. De kans op gezondheidsproblemen neem hierdoor toe, terwijl het prestatievermogen van (top)sporters afneemt.

Volgens onderzoekers van het Radboudumc is het daarom belangrijk om tijdens het sporten voor voldoende afkoeling te zorgen. Vijf door hen bestudeerde koeltechnieken (incl resultaten en aanbevelingen) werden onlangs in het British Journal of Sports Medicine gepubliceerd.

Koelen wanneer de warmte vrijkomt

“Sporters gebruiken koelvesten, waterbaden, ijsslurry en coolpacks om de lichaamstemperatuur voorafgaand aan een wedstrijd te verlagen”, vertelt fysioloog en onderzoeker, Coen Bongers. “Het idee is dat ze zo de temperatuurstijging tijdens inspanning compenseren en prestatieverlies voorkomen. Vanuit fysiologisch perspectief is het echter logischer om te koelen wanneer de warmte vrijkomt; dus tijdens de inspanning zelf. Daarom vergeleken wij de gegevens van 28 studies die koelmethoden voorafgaand of tijdens inspanning bekeken.”

Variaties tussen de koeltechnieken

Het Nijmeegse onderzoeksteam vergeleek de effecten van koeling voor- en tijdens de inspanning. Koeling voorafgaand aan de inspanning verbetert de sportprestaties met 5,7% terwijl koeling tijdens inspanning dat met 9,9% doet. Hoofdonderzoeker Thijs Eijsvogels benadrukt echter wel de grote variaties tussen de koeltechnieken: “Een ijsvest zorgt voor maximale prestatieverbetering tijdens inspanning, terwijl een combinatie van coolpacks en een waterbad weer beter werkt als je voorafgaand aan de wedstrijd wilt koelen. Afhankelijk van de mogelijkheden, zal de optimale koelmethode dus verschillend zijn voor hardlopers, tennissers, wielrenners, voetballers en autocoureurs.”

Gofysio geeft ook sporters professionele begeleiding.
Heeft u vragen over (o.a.) afkoelen tijdens het sporten en/of behandelingen, onze sportfysiotherapeuten helpen u graag op weg!

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Fysioweb.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.