Schoenentips voor gezonde en pijnloze voeten.

Onze voeten hebben dagelijks heel wat te verduren. Ze brengen ons waar we heen willen gaan en dragen daarbij ons hele lichaam met zich mee. Overbodig te zeggen dat zij een goede verzorging vergen en verdienen! Naast het zorgvuldig wassen en afdrogen van uw voeten en het recht afknippen van teennagels (om te voorkomen dat deze ingroeien), zijn onze schoenen van groot belang. Want, problemen met de voeten kunnen  zeer vervelende lichamelijke klachten tot gevolg hebben!

Waar u op moet letten als u nieuwe schoenen koopt:

  • Bent u van plan om nieuwe schoenen te kopen? Doe dat dan ’s middags; de kans bestaat dat de voeten in de loop van de dag wat dikker worden.
  • Bij veel mensen is de ene voet ietsje langer dan de andere. Dat is normaal. Koop schoenen altijd aan de hand van de langste voet.
  • Ga bij het passen van schoenen altijd staan. In deze positie is de voet iets langer vanwege het gewicht wat erop rust.
  • Nóg beter is, om in de winkel meteen even een stukje te gaan lopen. Uw voeten worden dan namelijk nog ietsje langer dan wanneer u blijft staan. Bij twijfel, niet kopen!
  • Doe ritssluitingen, haakjes en (druk)knopen goed dicht. Veters goed aantrekken en strikken!!!
  • Schoenen lopen nooit uit! Het bovenleer wordt wel soepeler, waardoor de schoen zich aanpast aan de voet. Te kleine schoenen blijven dus te klein!!!
  • Maat 40 is bij ieder merk anders. Let dus niet alleen op de maat, maar tevens op de pasvorm. (lengte- en breedte-maat)
  • Zorg voor een goede contrefort (hielomsluiting). Deze mag niet met de duim in te drukken zijn. Een stevig contrefort vermindert de kans op zwikken.
  • Geef uw tenen (en dus ook teennagels) voldoende beweegruimte. Zowel in de breedte, als in de hoogte.
  • Let er bij hoge hakken op dat de kuiten ontspannen blijven. De maximale hakhoogte hiervoor is 3 cm. Als u hoge hakken draagt, kiest u dan bij voorkeur voor brede hakken. Deze staan stabieler op de schoen dan de zgn. naaldhakken.
  • Dan, de zool. Deze moet flexibel, en bij de voorvoet buigzaam zijn. Voor een goede afwikkeling van de voet tijdens het lopen is een soepele zool een must.
  • Ook de onderzool dient buigzaam, bij voorkeur van rubber te zijn. Dit zorgt voor een betere schokdemping en een betere grip.
  • De sluiting (op de wreef) mag niet knellen of irriteren. Een vetersluiting verdient de voorkeur.
  • Een schoen die op de wreef laag uitgesneden is, geeft de voet over het algemeen weinig houvast, waardoor deze gaat ‘slippen’ bij de hak. Vaak kiest men in deze gevallen voor een kleinere maat. Fout, want dan komen de tenen weer in de knel!
  • De 3 V’s voor lederen schoenen: Leer zorgt voor een goede Ventilatie, laat zich gemakkelijk Vormen en is Voortdurend!
  • Stiksels, naden en versieringen op en in schoenen geven niet mee en kunnen pijnlijk zijn/worden. Voel voordat u schoenen koopt met uw hand of er binnenin geen stiksels, of andere oneffenheden op eventuele drukplekken zitten.
  • Heeft u een verstoorde handfunctie en lukt het u niet de veters goed te strikken, dan zijn er elastische veters verkrijgbaar. Deze zijn op de voor u juiste spanning en lengte af te stellen zodat u moeiteloos, zonder strikken in uw schoenen kunt stappen!
  • Maakt u gebruik van podotherapeutische zolen, let er dan op dat eventuele verdikkingen of inlays uit de nieuwe schoenen kunnen worden gehaald, zodat de zooltjes vlak in de schoenen liggen. Dit scheelt tevens qua ruimte bij het plaatsen van de podotherapeutische zooltjes! (NB:  Tegenwoordig zijn er ook sandalen die geschikt zijn voor het dragen van podotherapeutische zooltjes verkrijgbaar. Het verwijderen van de inlay van deze sandalen is overigens zeer eenvoudig!)

Door: Dorothy Looman
Bron: Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP)

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.