Risico blessures niet lager met goede hardloopschoenen
In tegenstelling tot wat gesuggereerd wordt, is er geen wetenschappelijk bewijs dat goede hardloopschoenen blessures voorkomen. Sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen, bestudeerde dit. Uit zijn onderzoek is gebleken dat alleen overbelasting en een eerdere blessures het risico op een blessure aantoonbaar vergroten. ‘Goede hardloopschoenen voorkomen geen blessures. Zij bieden slechts een schijnzekerheid waardoor blessures juist in de hand gewerkt worden!’, aldus Bredeweg.
De studie bestond met name uit het onderzoeken van de risicofactoren bij het ontstaan van hardloopblessures en het effect van meerdere methoden om hardloopblessures te voorkómen.
Hardlopen is een populaire sport. Bovendien is het erg goed voor de gezondheid. Helaas komen hardloopblessures behoorlijk vaak voor. Overbelastingsblessures worden bij het hardlopen veelal veroorzaakt door trainingsfouten. (er wordt dan te ver, te snel en te vaak., hardgelopen).
Schokbelasting
Aangenomen wordt, dat beginnende lopers die nog niet eerder een sport met schokbelasting hebben beoefend, een grotere kans op hardloopblessures hebben. Uit Bredewegs’ studie bleek echter dat een specifiek voorbereidingsprogramma waarmee via wandel- en huppeloefeningen aan de schokbewegingen gewend kon worden, geen verschil in het aantal blessures liet zien.
Asymmetrie
Ook bleek asymmetrie geen risicofactor. (Een asymmetrie tussen linker- en rechterbeen zou er voor kunnen zorgen dat het ene been meer belast wordt dan het andere, waardoor deze gevoeliger voor overbelastingblessures zou worden). Volgens de resultaten van het onderzoek is asymmetrie tijdens het hardlopen heel normaal en heeft het geen effect op het ontstaan van blessures.
Gezien de resultaten van zijn studie, pleit hij voor meer onderzoek om hardloopblessures te voorkomen. Bredeweg: “Het gaat daarbij vooral om onderzoek naar omstandigheden en voorwaarden waaronder een beginnende hardloper een nieuwe stap in zijn trainingsschema kan maken. Als we meer weten over het effect van bijvoorbeeld spierpijn en het algemene gevoel na inspanningen, kunnen we hen in de toekomst beter adviseren om de hardloopsport veilig en verantwoord te blijven beoefenen”.
Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidskrant.nl / Fysioweb.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s