‘Frozen shoulder’ (‘bevroren schouder’)

De term doet z’n naam eer aan; deze pijnlijke aandoening verstoort de beweging van de schouder.kenniscentrum-schouder

Oorzaak.

Een ‘ frozen shoulder’ wordt veroorzaakt door een ontsteking of irritatie van het kapsel rondom het schoudergewricht. Het kapsel neemt in omvang toe (het verdikt), waardoor er minder bewegingsruimte voor de bovenarm overblijft. Het is niet alleen pijnlijk, de schouder voelt tevens stijf aan. Dagelijkse activiteiten als, het zichzelf aankleden, autorijden en soms zelfs slapen worden een probleem. Ontstekingen, maar ook trauma’s of hormonale veranderingen, zouden volgens wetenschappers de oorzaak van de aandoening zijn. De lange perioden van immobiliteit die hier namelijk door ontstaan, leiden vaak tot een ‘frozen shoulder’. Bovendien lopen mensen die lijden aan ziektes als diabetes mellitus, de ziekte van Parkinson en hyperthyreoïdie (verhoogde schildklierfunctie), groter risico om de aandoening te ontwikkelen.

Cortisonen injectie.

In de meeste gevallen verdwijnt de kwaal vanzelf. Mocht een behandeling noodzakelijk zijn, dan richt deze zich voornamelijk op het behouden van de beweeglijkheid van het schoudergewricht. Wanneer de klachten aanhouden is fysiotherapie in combinatie met een cortisonen injectie, zeer effectief gebleken. (Cortisonen remmen de ontsteking vrij snel, en hebben tevens de eigenschap te grote hoeveelheden en langdurig aanwezige weefsels, af te breken). Afhankelijk van de fase waarin de ‘frozen shoulder’ zich bevindt, kan deze behandeling zeker uitkomst bieden!

Uiteraard staat ons team u graag te woord bij vragen over (o.a.) de ‘frozen shoulder’ en/of eventuele behandelingen!

  

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Medicinfo.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.