Aandoeningen

Hartinfarct

Bij een hartinfarct is het belangrijk om de afgesloten kransslagader zo snel mogelijk open te krijgen. Dit is nodig om de schade aan het hart te beperken en klachten te verlichten. De behandeling hangt af van hoe ernstig de situatie is. Meestal is dit een dotter- en stentbehandeling. Soms is een bypassoperatie nodig. Je krijgt altijd medicijnen. Met een dotterbehandeling herstelt bloedtoevoer naar de hartspier sneller dan met een bypassoperatie.

Na de operatie is fysiotherapeutische begeleiding en training belangrijk om op een verantwoorde manier met de klachten om te leren gaan en de conditie op te bouwen.

Hoe ontstaat een hartinfarct?

Een hartinfarct wordt meestal veroorzaakt door afsluiting van een kransslagader door aderverkalking. Bij een hartinfarct stopt de toevoer van bloed naar een deel van het hart. Het hart kan zijn werk dan minder goed doen. Het deel van het hart dat achter de verstopping ligt krijgt geen zuurstof meer en raakt beschadigd. Een hartinfarct wordt ook wel hartaanval genoemd.

Problemen in de kransslagaders

Vaak lijkt een hartinfarct uit het niets te ontstaan. Maar er zijn al veel eerder vernauwingen in de kransslagaders. Kransslagaders zijn de bloedvaten die als een soort krans om het hart liggen. Ze zorgen ervoor dat het hart genoeg zuurstof krijgt. De vernauwingen in de kransslagaders ontstaan langzaam. In de wand van de kransslagaders hopen ontstekingscellen, cholesterol en vetdeeltjes op. Hierdoor ontstaat een verdikking: een plaque. Dit proces heet slagaderverkalking. Meestal merk je hier niets van. Pas bij ernstige vernauwingen ontstaat er pijn op de borst.

Wanneer heb je een hartinfarct?

De verdikking groeit steeds verder aan. Op een gegeven moment kan die openscheuren. Het lichaam maakt dan een bloedprop aan om het scheurtje te dichten. Deze bloedprop op die plek het bloedvat afsluiten. Ook kan deze losschieten en verderop in het bloedvat vastlopen.

Je hebt een hartinfarct als een kransslagader is afgesloten. Het deel van het hart achter deze afsluiting krijgt geen zuurstof meer en raakt beschadigd.

Symptomen van een hartinfarct

Sommige signalen bij hart- en vaatziekten zijn heel duidelijk, zoals een aanhoudende pijn op de borst. Maar er zijn ook vagere klachten die kunnen wijzen op een hart- of vaatziekte. De pijn op de borst gaat vaak samen met:

  • uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek
  • zweten
  • misselijkheid of braken
  • pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen, zonder pijn op de borst
  • ​kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • onrustig gevoel of gevoelens van angst
  • snelle ademhaling

Revalidatie na een hartinfarct

Hartrevalidatie

Tijdens hartrevalidatie werk je samen met anderen aan je herstel. Je leert je grenzen opnieuw kennen met sport en spel. Daarnaast krijg je tips voor een gezonde leefstijl en leer je omgaan met emoties en onzekerheid. Meedoen aan een hartrevalidatieprogramma helpt! Je hebt daarna minder kans op nieuwe hartproblemen en hebt meer vertrouwen in je lichaam. Je leert er omgaan met de gevolgen van de aandoening.

Hartrevalidatie wordt meestal opgestart in het ziekenhuis. Bij GoFysio nemen we de begeleiding over vanaf 6 tot 12 weken na de operatie. Maar het kan ook zijn dat u direct bij ons start. Hartrevalidatie duurt doorgaans 6 tot 12 weken.

Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Vergoeding van fysiotherapie komt uit de aanvullende verzekering, alleen bij sommige chronische aandoeningen is er een vergoeding uit de basis verzekering. Wanneer fysiotherapie vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering gaat het niet ten koste van het eigen risico.

Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je je burgerservicenummer bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.

Behandelaar & Specialisaties bij GoFysio
GoFysio heeft en speciaal team van fysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De fysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor zoals bekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.

Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij sommige chronische indicaties is (tijdelijke) vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Uw fysiotherapeut kan u hierover informeren.

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Afspraak plannen

Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden