Aandoeningen

Voorste kruisband letsel

Bij (top)sporters heeft letsel van de voorste kruisband vaak vele gevolgen, omdat de functie van de knie ernstig verstoord raakt.

Een operatie is meestal nodig om de functie van de knie herstellen. Al blijft de afweging tot wel of niet opereren vaak een persoonlijke keuze. Ook niet-sporters kunnen worden geopereerd, al functioneren de meeste mensen zonder voorste kruisband prima in het dagelijks leven.

Symptomen

Letsel ontstaat doorgaans door een trauma waarbij de voet op de grond blijft staan terwijl het lichaam roteert. De knie draait en zwikt daarbij naar binnen. Als er letsel aan de voorste kruisband is ontstaan, dan is het belangrijkste symptoom de instabiliteit van de knie. Meestal valt de pijn wel mee. Echter, zodra de pijn op de voorgrond treedt, is er meestal sprake van een gecombineerd letsel (meniscus, kraakbeen).

Onderzoek

Letsel van de voorste kruisband wordt vaak opgemerkt door de therapeut. Bij verdenking van voorste kruisband letsel verwijst de fysiotherapeut altijd door naar de orthopeed of sportarts, ter bevestiging van de diagnose. Er wordt dan een MRI uitgevoerd.

Better in Better out: pre-operatief trainen
leidt tot sneller herstel!

Vaak wordt eerst zonder operatie geprobeerd de stabiliteit van de knie te herstellen door intensieve fysiotherapie. Hierbij staat oefentherapie voorop. Voldoet dit niet, dan wordt alsnog geopereerd. Voorafgaand aan de operatie ‘wordt de knie door de fysiotherapeut ‘klaargestoomd’ voor de ingreep. Hoe gezonder de knie voorafgaand aan de operatie is, hoe beter het herstel na de operatie. Na de operatie is intensieve fysiotherapeutische revalidatie nodig. Het herstel na een voorste kruisband operatie duurt doorgaans 9 maanden.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.