Aandoeningen

Voorste kruisband letsel

Bij (top)sporters heeft letsel van de voorste kruisband vaak vele gevolgen, omdat de functie van de knie ernstig verstoord raakt.

Een operatie is meestal nodig om de functie van de knie herstellen. Al blijft de afweging tot wel of niet opereren vaak een persoonlijke keuze. Ook niet-sporters kunnen worden geopereerd, al functioneren de meeste mensen zonder voorste kruisband prima in het dagelijks leven.

Symptomen

Letsel ontstaat doorgaans door een trauma waarbij de voet op de grond blijft staan terwijl het lichaam roteert. De knie draait en zwikt daarbij naar binnen. Als er letsel aan de voorste kruisband is ontstaan, dan is het belangrijkste symptoom de instabiliteit van de knie. Meestal valt de pijn wel mee. Echter, zodra de pijn op de voorgrond treedt, is er meestal sprake van een gecombineerd letsel (meniscus, kraakbeen).

Onderzoek

Letsel van de voorste kruisband wordt vaak opgemerkt door de therapeut. Bij verdenking van voorste kruisband letsel verwijst de fysiotherapeut altijd door naar de orthopeed of sportarts, ter bevestiging van de diagnose. Er wordt dan een MRI uitgevoerd.

Better in Better out: pre-operatief trainen
leidt tot sneller herstel!

Vaak wordt eerst zonder operatie geprobeerd de stabiliteit van de knie te herstellen door intensieve fysiotherapie. Hierbij staat oefentherapie voorop. Voldoet dit niet, dan wordt alsnog geopereerd. Voorafgaand aan de operatie ‘wordt de knie door de fysiotherapeut ‘klaargestoomd’ voor de ingreep. Hoe gezonder de knie voorafgaand aan de operatie is, hoe beter het herstel na de operatie. Na de operatie is intensieve fysiotherapeutische revalidatie nodig. Het herstel na een voorste kruisband operatie duurt doorgaans 9 maanden.

Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.

Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.

Behandelaar & Specialisaties bij GoFysio
GoFysio heeft en speciaal team van fysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De fysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor zoals bekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.

Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Afspraak plannen

Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden