Aandoeningen

KANS: Klachten aan arm, nek en schouder

Langdurig werken, studeren of op een andere manier achter een beeldscherm zitten, bijna niemand ontkomt er meer aan. Al in de jaren ‘80 van de vorige eeuw is uit onderzoek gebleken dat langdurig achter een beeldscherm zitten kan leiden tot gezondheidsklachten. Het gaat hierbij vaak om klachten in de spieren rond de armen, nek en schouder, in het kort: KANS.

Pijnklachten

Klachten die mensen met KANS ervaren zijn pijn en/of stijfheid op één of meerdere plekken zoals de gehele arm, nek, schouder, elleboog, handen of vingers, maar ook kunnen er tintelingen te voelen zijn in de arm of is er verminderde kracht in de armen. Vaak ontstaan de klachten langzaam en worden ze steeds erger. Maar bij lichamelijke onderzoeken zoals röntgen of MRI worden geen afwijkingen gevonden.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor KANS, de belangrijkste hierbij zijn:

 • langdurig in één houding werken
 • veel herhalen van dezelfde beweging
 • weinig (sportieve) beweging
 • stress

Wat kun je eraan doen?

Soms geeft een nacht goed slapen, sporten of even wat vrije tijd verlichting van de klachten, maar wanneer dit niet zo is, of wanneer de klachten nooit helemaal weggaan, is het verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut zal je begeleiden om zo snel mogelijk van deze vervelende klachten af te komen.

Een multifactoriële aanpak

Het schouderteam heeft veel expertise op het gebied van KANS. Er is voor KANS een duidelijk behandelplan opgesteld wat zoveel mogelijk gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek en waarvan het effect inmiddels ruimschoots is bewezen.

Het succes van dit behandelplan is de multifactoriële aanpak. Een eenzijdige aanpak is zelden effectief. Daarom combineren de fysiotherapeuten het schouderteam de verschillende invalshoeken om zodoende zo snel mogelijk effect te bereiken. Hiernaast zal de behandeling altijd maximaal worden aangepast aan jouw persoonlijke situatie.

Behandelplan

Het behandelplan wat door het schouderteam van GoFysio is ontwikkeld, bevat de volgende fasen:

 1. Het optimaliseren van de beweeglijkheid van de aangedane regio en de omliggende gewrichten. Dit kan door middel van mobilisaties of manipulaties.
 2. Specifieke houding- en coördinatietraining van nek- en schouderspieren, dit zal voornamelijk in de vorm van huiswerkoefeningen plaatsvinden.
 3. Het ontspannen van overactieve spieren door middel van rekkingen of dry needling.
 4. Het adviseren, aanleren en trainen van de houding en beweging.
 5. Het trainen van de algehele en lokale belastbaarheid.
 6. Inzicht in belasting en belastbaarheid van het lichaam.
 7. Adviezen over hoe je het beste om kunt gaan met KANS.

Meer weten over KANS?

Heb je last van klachten aan de arm, nek of schouder? Of wil je meer weten over het behandelplan in jouw situatie? Je kunt ons gerust even bellen voor meer informatie.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.