Aandoeningen

Frozen Shoulder

Een frozen shoulder (letterlijk vertaald: bevroren schouder) is een verkorting van het gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel zit rondom de kop en de kom van het schoudergewricht en zorgt ervoor dat de kop in de kom blijft. Het is belangrijk dat het kapsel de juiste lengte heeft, wat in het geval van een frozen shoulder niet het geval is. Enerzijds om genoeg te kunnen bewegen, anderzijds om ervoor te zorgen dat de schouder niet uit de kom gaat.

Actieve of gedoofde frozen shoulder

Verder dragen de spieren rondom het schoudergewricht ook bij aan de stabiliteit. Je kunt een actieve of gedoofde frozen shoulder hebben. Een actieve frozen shoulder betekent dat het schouderkapsel geïrriteerd is en daarom veel pijn kan doen. Bij een gedoofde frozen shoulder is de irritatie weg. De schouder doet daarom minder pijn, maar het kapsel is nog wel verkort en de schouder kan daardoor niet goed bewegen.

Vaak is er bij een frozen shoulder ook sprake van een irritatie van de slijmbeurs. Deze ontstaat vaak secundair als gevolg van de bewegingsbeperking. De slijmbeurs zit tussen het dak van de schouder en de schouderkop. Bij een verkort kapsel kan de slijmbeurs klem komen te zitten tussen het schouderdak en de kop van de schouder. Omdat het kapsel te kort is om “normaal” te kunnen bewegen, gaat de schouderkop schuiven in plaats van draaien.

Als de schouderkop omhoog schuift, komt de slijmbeurs klem onder het schouderdak. De slijmbeurs gaat hierdoor irriteren. De irritatie van de slijmbeurs kan op het schouderkapsel overslaan, waardoor de verkorting of de pijn toe kan nemen. Een geïrriteerde slijmbeurs geeft uitstralende pijn aan de zijkant van de bovenarm.

Oorzaken frozen shoulder

Het schouderkapsel kan verkorten zonder oorzaak. Het hebben van diabetes of een schildklierprobleem kan een relatie hebben met het ontstaan van een frozen shoulder. Soms kan het gebeuren dat het schouderkapsel inscheurt bij een ongeluk en het vervolgens verkort door het littekenweefsel. Vaak kan er echter geen oorzaak voor de verkorting van het kapsel (frozen shoulder) gevonden worden. Als je aan je schouder bent geopereerd, kan het schouderkapsel door de irritatie van het kapsel of door de schouderoperatie zelf korter zijn geworden.

Klachten bij frozen shoulder

Vaak is een verkorting van het schouderkapsel (frozen shoulder) te merken aan een beperking in beweging en pijn bij het bewegen. Het kapsel kan aan de onderkant en of bij het schoudergewricht verkort zijn. Bij een frozen shoulder is het voorwaarts optillen van de arm daarom vaak beperkt, net als het zijwaarts heffen en naar achter draaien van de arm.

Behandeling frozen shoulder

Een frozen shoulder gaat vaak vanzelf over. In sommige gevallen kan het herstel langer duren dan 2 jaar. Fysiotherapie kan het herstel van een frozen shoulder bespoedigen door het mobiliseren van het schouderkapsel in de richting waarin het verkort is (het onderste of voorste kapsel). Ook de omliggende spieren moeten worden behandeld en geoefend om een zo normaal mogelijke schouder functie te behouden. Daarnaast moet het schouderkapsel (frozen shoulder) via natuurlijke weg herstellen van litteken kapsel naar normaal elastisch schouderkapsel. Het is belangrijk om verdere irritatie van het schouderkapsel en de slijmbeurs te voorkomen door pijnlijke bewegingen te vermijden en ruim binnen de grenzen van beweging te blijven. Je mag de arm niet maximaal heffen, omdat daarmee de slijmbeurs irriteert.

Fysiotherapeutische behandeling gaat meestal samen met behandeling door huisarts of specialist. Via een injectie wordt een verdovend middel en een ontstekingsremmer ingespoten. Hierdoor wordt het fysiotherapeutisch behandeltraject gestimuleerd. Door de injectie is er minder irritatie en een betere fysiotherapeutische behandeling en een beter effect is nu mogelijk.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.