Aandoeningen

Carpaal Tunnel Syndroom

De carpale tunnel is een ruimte in de pols waardoor zenuwen en bloedvaten via de onderarm naar de hand lopen. Deze ruimte is beperkt en wordt begrenst door enerzijds de handwortelbeentjes, aan de andere kant een bindweefselstructuur (retinaculum). Er is weinig ruimte in deze tunnel, waardoor bij geringe zwelling van de structuren in de tunnel er een beknelling zal ontstaan. Hierdoor zal de geleiding van de zenuw (nervus medianus) verstoord raken.

Hoe ontstaat een carpaal tunnel syndroom?

Het carpale tunnel syndroom wordt veroorzaakt door overbelasting. Soms is het moeilijk te achterhalen waardoor de klachten ontstaan. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het ontstaan dan anderen. Hieronder zijn een aantal factoren genoemd die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van het carpale tunnel syndroom.

  • Herhaalde bewegingen van de pols, met name als daar kracht bij nodig is.
  • Een breuk van de pols of handwortelbeentjes.
  • Zwangerschap
  • Reumatoïde arthritis, jicht, alcoholisme.
  • Hormonale veranderingen bij zwangerschap of overgang kan er voor zorgen dat bindweefsel sneller zwelt.
  • Ontstekingsverschijnselen.
  • Vertraagde functie van de schildklier.
  • Suikerziekte.

Hoe herken je een carpaal tunnel syndroom?

Doordat de zenuw in de pols bekneld raakt ontstaan tintelingen of pijnlijke vingers. Met name de duim wijs- en middelvinger kunnen pijnlijk zijn. Een doof gevoel van de vingertoppen of krachtsverlies in de hand kan ook een van de symptomen zijn. Soms ontstaat er uitstralende pijn richting de onderarm.

De pijnklachten kunnen toenemen in de nacht maar ook bij belasting waarbij de hand een langdurige knijpbeweging moet maken (iets vasthouden). Het lange vasthouden geeft het kenmerkende dove of tintelende gevoel dat je wellicht herkent van een slaapbeen.

Tips bij een carpaal tunnel syndroom

Probeer de hand te ontspannen en verminder langdurige knijpbelasting. Belasting waarbij de pols recht wordt gehouden kan ook helpen de klacht te verminderen. Wanneer de klachten aanhouden, bezoek dan de fysiotherapeut of de huisarts.

Fysiotherapie bij een carpaal tunnel syndroom

Een carpaal tunnel syndroom gaat meestal niet vanzelf over. Wanneer de klachten niet heel hevig zijn is fysiotherapie één van de behandelmogelijkheden. Het mobiliseren van de pols, arm en vingers (o.a. rekken van de hand en vinger spieren), het trainen van de onderarm en handspieren en evt. het aanmeten van een brace zullen onderdeel van de behandeling zijn. Verder is de behandeling gericht op het geven van veel houdings- en belastbaarheid adviezen om overbelasting zoveel mogelijk te voorkomen.

In veel gevallen, zeker bij hevige klachten, is opereren noodzakelijk. Alle andere behandelmethoden zoals injecties en spalken zijn in veel gevallen nauwelijks effectief.

Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Vergoeding van fysiotherapie komt uit de aanvullende verzekering, alleen bij sommige chronische aandoeningen is er een vergoeding uit de basis verzekering. Wanneer fysiotherapie vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering gaat het niet ten koste van het eigen risico.

Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je je burgerservicenummer bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.

Behandelaar & Specialisaties bij GoFysio
GoFysio heeft en speciaal team van fysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De fysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

GoFysio biedt hoogwaardige specialistische zorg voor zoals bekkenfysiotherapie, behandeling bij voorkeurshouding en meer.

Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
GoFysio heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij sommige chronische indicaties is (tijdelijke) vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Uw fysiotherapeut kan u hierover informeren.

Vragen? Of advies nodig?

Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

Stuur direct een appje

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij een vestiging naar keuze! Bekijk welke vestigingen bij jou in de buurt zijn:

Afspraak inplannen

Afspraak plannen

Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.

Maak vandaag nog een afspraak
Bekijk de inloopspreekuur tijden