Kinderfysiotherapie

Afwijkend looppatroon (tenenlopers)

Ieder kind is uniek. Rond de leeftijd van 13-15 maanden begint een kind doorgaans zelfstandig te lopen. Tijdens het loopproces en de groei zien we behoorlijke veranderingen in de manier van lopen en de stand van de voeten.

Van platvoet naar voetboog

In de eerste fase van het  proces, loopt een kind wijdbeens, ofwel met O-benen en zet het de voet plat op de grond, zodat de voet volledig contact met de vloer maakt. Naarmate het kind loopt, verandert deze houding. De benen gaan recht staan. De voeten ontwikkelen een mooie voetboog en de hiel staat  recht. Eventuele ontstane X-benen door een overdreven rechte stand na de overgang van O-benen, corrigeert zich wanneer het kind ongeveer 5 jaar oud is.

De invloed van de lichaamsontwikkeling

Toch verloopt dit proces niet bij alle kinderen even vloeiend. Er zijn kinderen die met de voeten naar binnen gedraaid, of met platvoeten blijven lopen. Bij sommigen ontwikkelt zich een ongelijke stand van linker en rechtervoet  en/of been. De stand van de voeten is bepalend voor de bouw van het lichaam. Vanaf de voeten ontwikkelt zich de lichaamshouding opwaarts. Het lichaam is onderhevig aan krachten van buitenaf en past zich hierop aan. Dit heeft grote invloed op de manier van bewegen, met name tijdens de groei.

Tenenlopers

Een ander voorbeeld van een probleem bij het looppatroon van kinderen is het lopen op de tenen. Meestal komt dit voor bij kinderen die te vroeg gaan lopen. Het kinderlichaampje heeft nog te weinig kracht om op de normale manier te lopen. Het bouwt spierspanning op door op de tenen te staan of lopen. Vooral kindjes die in een loopwagentje worden gezet, blijven soms op de tenen lopen. Wat we hier zien, is een andere aanpassing van het lichaam; door de verkorte kuitspieren is een goede ontwikkeling van de voet niet meer mogelijk.

Wanneer geeft dit klachten?

Deze afwijkende ontwikkeling kan op den duur ook pijnklachten geven. Ook kan het zijn dat het kind vaak valt, moeite heeft met het lopen van normale afstanden en/of er een zichtbaar verschil tussen links en rechts is. Op de tenen lopen is op zich niet alarmerend, mits het kind daarbij een correcte houding aanneemt en geen holle rug ‘trekt’.

Kunnen wij je helpen?

Hoe jonger het kind, hoe beter de klacht verholpen kan worden. Vaak is er op oudere leeftijd weinig correctie mogelijk. Herken je deze problemen bij je kind?  Twijfel niet, onze kinderfysiotherapeuten helpen je graag!

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.