Kinderfysiotherapie

Voorkeurshouding of afgeplat hoofdje

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderfysiotherapie bij kinderen met een voorkeurshouding een grote vermindering geeft van de schedelafplatting. Kinderfysiotherapie is daarmee de eerste bewezen effectieve reguliere therapie bij voorkeurshoudingen en schedelafwijkingen.

Wat is een voorkeurshouding?

Als een baby driekwart van de tijd met het hoofd één kant op gedraaid ligt is er sprake van een voorkeurshouding. Dit komt voor na een moeilijke bevalling, natuurlijke ligging van de baby in de baarmoeder of de baby ligt te veel in dezelfde houding. Hierdoor heeft het kind vaak moeite met het draaien van het hoofd de andere kant op. De spieren zijn niet goed ontwikkeld of zijn te gespannen. Mogelijk kan hierdoor een afplatting van de schedel ontstaan. Dit is niet schadelijke voor de ontwikkeling, maar erg mooi is het niet. Door kinderfysiotherapie wordt de voorkeurshouding minder en de afplatting verminderen.

Herkennen voorkeurshouding

Bij het herkennen van een voorkeurshouding moet je op de volgende punten letten: Of het hoofdje van je kind een groot deel van de tijd dezelfde kant opgedraaid is, Als je het kind op schoot hebt kan je goed een eventuele afplatting van de schedel zien en als laatste is het goed om te kijken naar je eigen hantering van de baby. Je kan jezelf afvragen op welke arm heb ik de baby altijd? vanaf welke kant loop ik op mijn kind af? of hoe staat de box in de kamer?

Bij het consultatiebureau letten ze ook goed op een eventuele voorkeurshouding. Mocht deze dan worden vastgesteld, dan kom je ook vaak met een verwijzing bij de kinderfysiotherapeut terecht.

Specialisatie

Onze kinderfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van baby’s met een voorkeurshouding. De afplatting van de schedel kan objectief gemeten worden.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.