Kinderfysiotherapie

Spina bifida (open rug)

Wat is spina bifida?

Spina bifida is een geboortedefect aan de ruggengraat dat zich voordoet wanneer de neurale buis of foetale ruggengraat van een baby niet helemaal sluit tijdens de zwangerschap. Als de neurale buis niet sluit, vormen de botten van de ruggengraat die het ruggenmerg beschermen zich niet zoals het hoort. Spina bifida kan zich op elke plek van de ruggengraat voordoen en leidt vaak tot schade aan het ruggenmerg en de omliggende zenuwen.

Signalen en symptomen van spina bifida

Spina bifida kan tot zowel lichamelijke als intellectuele beperkingen leiden, die uiteen lopen van mild tot ernstig. De ernst van een beperking hangt af van de omvang en plaats van de opening in de ruggengraat en van de mate waarin het ruggenmerg en de zenuwen zijn aangedaan.

Enkele veel voorkomende symptomen

 • Moeite met of het niet kunnen bewegen van de benen door zwakte of verlamming door schade aan het ruggenmerg en zenuwen
 • Problemen met het ophouden van ontlasting en urine
 • Huidproblemen
 • Orthopedische zorgen
 • Leerbeperkingen
 • Concentratieproblemen
 • Andere neurologische complicaties.

Hoe wordt spina bifida vastgesteld?

Spina bifida wordt vaak tijdens de zwangerschap met ultrasound, een vruchtwaterpunctie (amniocentese) of met de AFP (alfa-foetoproteïne) test vastgesteld. De diagnose wordt vaak in de 16e tot 18e week van de zwangerschap vastgesteld. Als de opening in de ruggengraat erg klein is kan het zijn dat de aandoening pas bij de geboorte wordt vastgesteld.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij spina bifida?

Fysiotherapie is belangrijk voor iedereen waarbij spina bifida is vastgesteld. Kinderfysiotherapie helpt om de fitheid en functie van kinderen met Spina Bifida te verbeteren. Kinderfysiotherapie kan helpen mobiel te blijven in alle stadia van het leven om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. De fysiotherapeut zal ook met andere gezondheidszorgprofessionals samenwerken, zoals een orthopeed of ergotherapeut, om ieders individuele behoeftes aan te kunnen pakken terwijl de behandelprioriteiten verschuiven.

Ook zal de fysiotherapeut het beloop van de aandoening en de functies en mogelijkheden in kaart brengen.

Fysiotherapie kan op verschillende plaatsen worden aangeboden, waaronder het ziekenhuis, thuis, op school of in de praktijk voor fysiotherapie.

(Kinder-) Fysiotherapie richt zich onder andere op:

 • Voorlichting en advies
 • Houding
 • Ontwikkeling van kracht-, beweging- en evenwichtsvaardigheden
 • Overleg met school
 • Aanbevelingen over de juiste apparatuur, zoals braces, rollators en rolstoelen om mensen met spina bifida te helpen om hun functionele mobiliteit te vergroten.
 • Fysiotherapie is ook belangrijk voor het voorkomen van mogelijke andere problemen, zoals obesitas

Afspraak maken

Wilt u een behandeling bij de kinderfysiotherapeut, neem dan contact op via (telefoon of whatsapp): 085-06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.